»Islamisme er vor tids nazisme«

Khaders retorik i K-kampagne er inspireret af amerikanske neokonservative.

Foto: Francis Joseph Dean. Naser Khader fik  den konservative leder, Søren Pape, overtalt til at inkludere udtrykket »stop naziislamisme« i den konservative kampagne op til folketingsvalget, og begrebet har siden mødt kritik fra flere sider - også interne i partiet.
Læs mere
Fold sammen

Debatten har kørt uophørligt, siden Naser Khader fornylig overtalte den konservative partileder, Søren Pape, til at inkludere udtrykket »stop naziislamisme« i K-optaktskampagnen til folketingsvalget. Kritikken er kommet fra mange sider. Selv konservative tillidsfolk har haft åbenlyse vanskeligheder med at udlægge begrebet.

Papes forgænger, Lars Barfoed, er f.eks. enig i bekæmpelse af radikalisering: »Men jeg er ikke i stand til at redegøre for sådant rent markedsføringsmæssigt, hvad det kloge lige er i at skrive sådan,« siger han til Politiken.

Naser Khader, begrebet islamofascisme og naziislamisme kendes fra amerikanske neokonservative kredse. Hvor meget ideologisk tankegods har du importeret fra dem?

»De sidste tre-fire år har jeg arbejdet i den konservative tænketank Hudson. Så den er ikke neokonservativ, men vi har jo flere nykonservative ansat. Nykonservatisme går bl.a. ud på, at lande skal være demokratiske, for demokratier skaber mindre uro og ustabilitet. Det forsøgte man i Irak, men det mislykkedes jo.

Flere af mine kolleger forsker i religionsfrihed, ytringsfrihed og islamisme. Nogle af disse kolleger har peget på de fascistiske, totalitære træk, som islamisme omfatter. Nogle af dem har brugt udtrykket naziislamisme. Jeg har taget det til mig, og videreudviklet det, så jeg er stærkt inspireret af det miljø, jeg har arbejdet i.«

Men nazisterne slog seks mio. jøder ihjel og stod for noget helt andet, hvor ekstreme islamister myrder løs på alle sekulære, jøder, muslimer, vesterlændinge. Så er udtrykket ikke helt ahistorisk?

De myrder alle dem, de betragter som onde mennesker, også muslimer. Og de ville også myrde mig, hvis jeg var i nærheden af dem. Kun dem, der tilhører ideologien salafisme, er overmennesker. Alle andre skal fjernes. Grunden til, at de ikke har slået jøder ihjel i kalifatet, er, at der ikke bor jøder i området længere. Hvor der før boede millioner i Mellemøsten, bor der nu kun 5.000 i alt.

Vi kunne også se det ved de to terroraktioner i Paris og København. Der gik man både efter friheden, men også efter jøderne.

Men er det ikke stadig ahistorisk?

»Det er ahistorisk, hvis man siger, at det er det samme som nazisme. Islamisme er vor tids nazisme. Islamisme er stærkt inspireret af nazisme. Hele opbygningen af det moderne kalifat i Irak-Syrien er meget inspireret af Det Tredje Rige. Føreren og kaliffen har samme rolle, og man inddeler folk i over- og undermennesker. Inspirationen er enorm, og det er det, jeg prøver at skære ud i pap.

I din bog skriver du, at »med sammenligningen med nazismen forstår alle, hvad det drejer sig om«. Så er det ikke bare et retorisk greb?

»Det er for at skære det ud i pap, hvad vi har med at gøre. Vi har Grimhøj Moskeen, som nærmest er et rejsebureau for Syrien-krigere, og de lægger hus til to hadprædikanter, der er vilde med IS og bin Laden. De holder foredrag for teenagere. Hvorfor giver vi dem lov til det? Forestil dig ramaskriget, hvis vi gav en dansk nazist adgang til at holde foredrag for unge teenagere. Hvorfor reagerer vi ikke på samme måde i forhold til naziislamismen?«