Islamisk organisation til muslimer: Lyt ikke til salafister

Det Islamiske Trossamfund kalder islamister, der opfordrer til ikke at stemme ved valget, for marginaliserede dele af det muslimske miljø. Man skal bruge sin valgret, lyder opfordringen.

Talsmand Imran Shah. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske muslimer skal bruges deres demokratiske valgret, når der 18. juni er folketingsvalg.

Det er opfordringen fra Det Islamiske Trossamfund, efter debatten om muslimers deltagelse i valg er blusset op. Årsagen er, at flere islamistiske organisationer - herunder organisation Hizb ut-Tahrir - har opfordret muslimer til ikke at stemme ved valget om 12 dage.

Men de røster er en forsvindende lille del af det muslimske samfund i Danmark.

»Det Islamiske Trossamfund er stort nok til ikke at lade sig afspejle i små marginaliserede grupperinger. Vi har et fokus, og det er at deltage i folkefællesskabet på enhver mulig og tænkelig måde. Herunder også at bruge sin stemmeret aktivt,« siger Imran Shah, der er talsmand for Det Islamiske Trossamfund.

I et interview fredag på TV 2 News siger Adnan Avdic, der er salafist - en muslim, der ikke går ind for demokrati - at valgstemmer i Danmark er med til at krænke profeten Muhammed. Han slutter interviewet med at sige, »i helvede med grundloven«.

Abu Ubaydillah, der er talsmand for organisationen »Kaldet til Islam«, siger i et andet interview med TV 2, at Danmark ikke er et demokrati, men »en diktaturstat« med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som diktator.

Imran Shah opfordrer konkret muslimer på at deltage ved at sætte kryds ved den kandidat eller det parti, som varetager de muslimske interesser i Danmark bedst.

Og Det Islamiske Trossamfund arrangerer selv møder og debatter, hvor der sættes fokus på valget.

»Det er en holistisk indsats, vi er ude i,« slår Imran Shah fast.

Opfordringen til at holde sig fra stemmelokalerne har fået flere politikere til at reagere. Over en bred kam lyder opfordringen, at man, hvis man ikke syntes om det danske demokrati, meget gerne må forlade landet.

»Vi fatter simpelthen ikke, hvad de mennesker, der hader vores demokrati, laver i Danmark,« siger Helle Thorning-Schmidt til TV 2 News.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), er enig.

»Vil man ikke det danske samfund, så synes jeg, at man skal bosætte sig under andre himmelstrøg,« skriver han på Facebook, hvor flere andre folketingspolitikere også giver deres mening til kende.

Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen (LA), er særlig kontant:

»Jeg græmmes! Derfor: Skrid ud af vores land, find en øde ø og kom ikke tilbage,« skriver han på Facebook.

Venstres statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen (V), mener, der er tale om »fuldstændig groteske« udtalelser.

Venstreformanden mener dog også, at en årsag er, at regeringens flygtningepolitik har slået fejl.

»De har ikke handlet, og det er et svigt, at udlændingepolitikken ligger i ruiner,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) forklarer, at muligheden for at få sendt de udemokratiske kræfter ud af Danmark er begrænsede. Men de danske myndigheder holder et vågent øje, og regeringen så helst, at grupper som Hizb ut-Tahrir blev forbudt, forklarer hun.

»Det er et anliggende for Politiets Efterretningstjeneste at følge de pågældende personer for at afdække radikalisering og ulovligheder, og det er et anliggende for anklagemyndigheden, hvis en organisation kan forbydes,« siger Mette Frederiksen.