Iraks regering afviser tvangshjemsendelser

I klar strid med den danske regerings opfattelse, siger Iraks regeringschef Nuri Al-Maliki, at der ikke findes aftaler om at modtage tvangshjemsendte irakere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iraks regeringschef afviser bestemt, at Irak har indgået aftaler med noget fremmed land om at modtage irakiske flygtninge, som bliver tvunget hjem. Afvisningen fra Iraks premierminister Nuri al-Maliki står på regeringens officielle hjemmeside. Udtalelser er i strid med den danske regerings opfattelse af en aftale om at kunne tvinge afviste asylansøgere til Irak.

- Der findes ikke sådanne aftaler. Snakken om, at der eksisterer sådanne aftaler er led i en forstyrrende hetz, som skal forvrænge regeringens omdømme hos de irakiske flygtninge. Vores aftaler med de europæiske regeringer og de arabiske regeringer er, at de skal sørge for disse flygtninge og tage sig af dem, siger Al-Maliki på hjemmesiden, hvor en pressekonference fra i mandags er gengivet.

- Vi har meddelt, at vi afviser at tage imod én eneste af dem, hvis personen bliver tvangshjemsendt til os, siger den irakiske regeringschef. Han mener, at det vil skade de irakiske flygtninge og asylansøgere meget, hvis de tvinges væk fra de lande, hvor de opholder sig med deres børn.

På arabisk skelnes ikke mellem flygtning og asylansøger, oplyser journalist Osama Al-Habahbih fra International Media Support i Danmark.

/ritzau/