Irak-krigen stred mod folkeretten

Uafhængig hollandsk rapport fastslår at Irak-krigen ikke kunne begrundes i den FN-resolution, som var Danmarks juridiske grundlag for at gå ind i krigen.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Der var ikke tilstrækkeligt folkeretsligt grundlag for invasionen af Irak i 2003, konkluderer en officiel rapport udarbejdet for det hollandske parlament.

Holland støttede sammen med en række andre europæiske lande; heriblandt Danmark, den amerikansk ledede invasion af Irak. Men i rapporten slås det fast, at der ikke var noget folkeretsligt mandat for den.

Regeringen i Haag havde som juridisk grundlag for Irak-invasionen nævnt FNs resolution 1441, som opfordrede Irak til at samarbejde med den internationale våbeninspektion. Men i rapporten under ledelse af den anerkendte hollandske jurist Willibrord Davids hedder det, at ”ordlyden i resolution 1441 ikke kan bruges eller fortolkes til en militær indsats mod Irak.”

Davids siger samtidig, at den hollandske regering lod behovet for at bevare et godt forhold til USA overskygge en folkeretslig vurdering af sagen.

Davids-komiteen blev nedsat efter, at lækkede dokumenter har vist, at det hollandske udenrigsministeriums egne jurister i 2003 slog fast, at Irak-krigen var imod folkeretten.

Den hollandske premierminister Jan Peter Balkenende, som også var regeringschef i 2003, ville i går ikke kommentere rapportens indhold. Men flere hollandske oppositionspolitikere lod forstå, at sagen vil få et parlamentarisk efterspil. Rapporten kritiserer samtidig Balkenende for ikke at have haft tilstrækkelig indflydelse på afgørelsen om den hollandske støtte til Irak-krigen og for at have ladet sig overtale af den daværende udenrigsminister Jaap de Hoop Scheffer – senere NATO-generalsekretær – til at ignorere advarslerne fra Udenrigsministeriets jurister.

Den danske regering byggede også sin deltagelse i og støtte til Irak-invasionen på resolution 1441.
Samtidig med offentliggørelsen af den hollandske rapport fortsætter en parlementarisk høring i Storbritannien om grundlaget for Irak-krigen.