Irak-kommission kan være på vej i graven

Regeringens Irak-kommission holder stadig stille. Den borgerlige lejr har mistet tålmodigheden og vil lukke den, hvis der er blåt flertal efter næste valg.

Foto: Morten Stricker. Tirsdag kom frem, at Justitsministeriet stadig ikke har grebet ind over for de interne problemer blandt Irak-kommissionens medlemmer, og som allerede i november blev udlagt som en af forklaringerne på, at kommissionen ikke er kommet i gang. Derfor skal den lukkes ned, lyder det fra den borgerlige lejr.
Læs mere
Fold sammen

Den efterhånden berygtede Irak-kommissions skæbne diskuteres på ny på Christiansborg. Det sker efter, at det i går kom frem, at Justitsministeriet endnu ikke har grebet ind over for de problemer, der er opstået internt blandt kommissionens medlemmer, og som tilbage i november blev udlagt som en af forklaringerne på, at kommissionens arbejde er væsentlig forsinket.

I den borgerlige lejr har man mistet tålmodigheden og understreger i fællesskab, at Irak-kommissionen derfor lukkes, hvis der kommer en ny Venstre-ledet regering efter et folketingsvalg.»Nu er vi der, hvor vi siger meget klart, at det her projekt må stoppe nu. Derfor er det også vores forslag, at man lukker kommissionen,« siger forsvarsordfører fra Venstre Troels Lund Poulsen, der bakkes op af Dansk Folkepartis ordfører på området, Marie Krarup.»Det er jo en farce. Langt hen ad vejen virker det som om, at det eneste formål, der er med den kommission, det er at tjene et hævntogt fra de partier, der var imod Irak-krigen,« siger hun.

I det sene efterår kom det frem, at Irak-kommissionen ikke kan nå at gennemgå de op mod én million dokumenter om krigene i Irak og Afghanistan og deres grundlag. Samtidig kom det frem, at medlemmerne af kommissionen kæmpede med intern uenighed, hvilket tilsyneladende forhalede processen.

Også de Konservatives forsvarsordfører, Lars Barfoed, der tidligere ikke har villet »udelukke«, at kommissionen blev lukket, hvis der kom en ny borgerlig regering, mener, at tiden er inde til et endeligt farvel.

»Det, der sker nu, viser blot, hvordan det udvikler sig fuldstændig kaotisk. Vores linje er, at man lige så godt kan lukke kommissionen,« siger Lars Barfoed.

SF: Fejl at lukke kommission

Kommissionen har kostet staten 7,4 millioner kroner. Det var den daværende SRSF-regering, der i 2012 nedsatte kommissionen for at undersøge, »hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan«.

Et projekt, som særligt var SFs daværende partiformand Villy Søvndals, og som også skulle ende ud i en undersøgelse af »på hvilket grundlag, regeringen i foråret 2003 besluttede, at Danmark skulle deltage i krigen i Irak«, som der står i kommissoriet.

I SF er forsvarsordfører Holger K. Nielsen »helt uforstående« overfor, at der endnu ikke er blevet handlet. Om hvorvidt kommissionen skal lukkes, svarer han:

»Selvfølgelig skal den ikke det. Formålet med undersøgelsen er blandt andet at undersøge lovligheden ved at gå i krig. Det er meget alvorligt. Derfor er der kun en vej at gå, og det er at få ryddet op og komme videre,« lyder det fra Holger K. Nielsen.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen (S).