Irak-forhandlinger sat på pause

Danmark forhandler p.t. ikke med centrale myndigheder i Bagdad om at modtage afviste asylansøgere. R kræver forklaring på, hvad der skal ske med dem.

Danmark har for øjeblikket indstillet forhandlingerne med myndighederne i Bagdad om en aftale om en tvangsmæssig hjemsendelse for de afviste asylansøgere, der kommer fra det centrale og sydlige Irak.

- Vi forhandler ikke aktivt om en tilbagetagelsesaftale på Central- og Sydirak, siger integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) med henvisning til, at Danmark i stedet bruger kræfterne på at få en aftale i stand med det kurdiske Nordirak.

Oplysningen får De Radikale til kalde både integrationsministeren og udenrigsminister Per Stig Møller (K) i samråd i Folketingets integrationsudvalg.

De Radikale mener, at VK-regeringen må aktivere en regel i udlændingeloven som betyder, at Rigspolitiet kan give midlertidig opholdstilladelse til asylansøgere, hvis det er udsigtsløst, at de kan vende hjem.

Der findes 472 afviste irakiske asylansøgere i Danmark og for de mere end 350 afviste irakere fra det sydlige og centrale Irak, vil en aftale med kurderne ikke betyde det mindste

/ritzau/