Intet konkret om minimumsnormering i kommuneaftale

Aftale med kommunerne byder ikke på konkrete tiltag om minimumsnormeringer, men de bliver lov senest i 2025.

Næstformand hos KL Martin Damm, formand KL Jacob Bundsgaard, finansminister Nicolai Wammen, Social- og Indenrigsminister Astrid Krag og Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. Regeringen og KL holder pressemøde efter forhandlinger om kommunernes økonomi for 2020 i Finansministeriet, fredag den 6 september 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens økonomiaftale med kommunerne indeholder ikke konkrete tiltag om minimumsnormeringer i daginstitutioner.

Minimumsnormeringer spillede en stor rolle i valgkampen og var et kernepunkt for støttepartiet SF.

»Vi har sagt, at vi senest i 2025 skal have minimumsnormeringer. Det har vi talt med KL (Kommunernes Landsforening, red.) om, og vi er enige om at sætte et arbejde i gang om, hvordan det kan ske,« siger finansminister Nicolai Wammen (S) på pressemødet og fortsætter:

»Sådan sikrer vi, at vi får den viden og de erfaringer, der er i kommunerne, når vi skal træffe valg på Christiansborg.«

Af aftalen, der er offentliggjort på Finansministeriets hjemmeside, fremgår det, at der arbejdes på en børneplan.

Den skal ifølge aftaleteksten sikre, at der »frem mod 2025 indføres lovbundne minimumsnormeringer i daginstitutioner, at der sikres uddannelse af mere pædagogisk personale, og at der som følge af minimumsnormeringer ansættes pædagogisk personale«.

Derudover står der i aftalen, at regeringen har »tilkendegivet«, at kommunerne skal være med i arbejdet.

»Regeringen og KL er enige om at drøfte elementerne i planen løbende, ligesom andre relevante interessenter vil blive inddraget løbende,« står der i aftalen.

Samlet har den nye økonomiske aftale givet 1,7 milliarder kroner ekstra til kommunerne samt en fjernelse af tidligere pålagte besparelser på 0,5 milliarder kroner.

Anni Matthiesen, Venstres social- og indenrigsordfører, mener ikke, at der med aftalen er udsigt til flere pædagoger.

»Regeringen har stillet børnefamilierne i udsigt, at man ville arbejde for minimumsnormeringer. Det fremgår tydeligt af det såkaldte forståelsespapir.«

»Men dagens kommuneaftale afsætter nul kroner til formålet. Der er med andre ord ikke udsigt til flere pædagoger i daginstitutionerne,« siger Matthiesen i en skriftlig kommentar.

SFs gruppeformand, Jacob Mark, mener til gengæld, at der er taget et vigtigt skridt i forhold til at få minimumsnormeringer.

»Medierne får det til at lyde, som om det er overraskende, at regeringen og kommunerne ikke har lavet en konkret model, men det har aldrig været planen.«

»Nu kommer nemlig den afgørende forhandling til finansloven, hvor SF spiller en vigtig rolle, og hvor jeg selv sidder med ved bordet.«

»Der skal vi nemlig sikre, at de lovbundne minimumsnormeringer bliver gode og gør en forskel i alle vuggestuer og børnehaver. Altså lave den konkrete minimumsnormering, skriver Jacob Mark på Facebook.«

Også hos Bupl, der er børne- og ungdomspædagogernes landsforbund, bliver der set frem mod finanslovsforhandlingerne i efteråret.

»Vi forventer os rigtig meget af den finanslov, som skal gøre en forskel helt ud på gul og blå stue,« siger formand Elisa Rimpler.

Hun kalder fredagens aftale et godt skridt på vejen mod en genopretning af børneområdet.

»Vi er rigtig glade for, at der følger penge med til de flere børn, som vi jo ved, der kommer. Så kan vi sikre, at de besparelser, som kommunerne allerede nu varsler med, kan blive taget af bordet,« siger hun.

/ritzau/