Internt opgør mod De Konservatives ledelse

Den konservative partitop med Lene Espersen i spidsen svigter såvel ledelsesmæssigt som politisk, lyder kritikken fra to af partiets egne fremtrædende folketingskandidater.

De to unge kvindelige konservative folketingskandidater Mette Abildgaard og Mai Henriksen angriber ledelsen i Det Konservative Folkeparti. Sammen med Rasmus Jarlov regnes de af mange for Det Konservative Folkepartis stærkeste yngre kort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Balladen i Det Konservative Folkeparti tager nu for alvor fart. To af partiets fremtrædende folketingskandidater Mai Henriksen og Mette Abildgaard retter en sønderlemmende kritik af den konservative ledelse:

Partitoppen svigter både i lederskabet og når det handler om at føre konservativ politik.

»Den konservative folketingsgruppe har været ledelsesmæssig svækket i alt for lang tid, og det har betydet, at partiet ikke har haft noget politisk fokus. Det er ikke så underligt, at meningsmålingerne lige nu er så forfærdelige. Vælgerne straffer partiet for ikke at have nogen kurs og for ikke at føre konservativ politik,« siger Mette Abild­gaard, der er folketingskandidat i Nordsjælland og fik 15.000 stemmer ved det seneste valg til Europaparlamentet.

Mai Henriksen, der er viceborgmester for de Konservative i Odense Byråd og folketingskandidat på Fyn, mener, at partitoppen mangler mod til at sætte sig igennem i regeringssamarbejdet med Venstre.

»Vælgerne skal kunne regne med, hvem og hvad vi er - og lige nu er de forvirrede. Så hvis konsekvensen er, at vi må afgive regeringsmagten, er jeg villig til det,« siger hun.

Kritikken slår hårdt, fordi Mai Henriksen og Mette Abildgaard regnes for to af de største talenter i Det Konservative Folkeparti. De står begge til at komme i Folketinget, hvis partiet får cirka otte procent af stemmerne ved næste valg, viser en nylig analyse fra professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen.

I øjeblikket ligger de Konservative dog og roder rundt på mellem fem-syv procent i meningsmålingerne - langt under sidste valgresultat på 10,4 procent.

Ifølge de to kandidater handler den dybe partikrise slet og ret om, at partiet ikke fører konservativ politik.

Krauses blog: Konservativ rundkørsel

»Jeg sidder i dag med en følelse af, at politikken sådan føres lidt i øst og vest. Folketingsgruppen har i mine øjne en stor del af ansvaret for, at partiet lige nu ligger blødende på brostenene,« siger Mai Henriksen, mens Mette Abildgaard tilføjer:

»Gruppen har indgået alt for mange kompromiser, som har svigtet de konservative vælgere.«

Klø til pointsystem

De to kandidater mener ikke, at det er relevant at starte en debat om, hvorvidt den hårdt kritiserede Lene Espersen bør skiftes ud som partiformand, men ønsker derimod at komme med en hård kritik af den politiske linje.

Thomas Larsen: Barfoed lægger gift for VK-samarbejde

Her er nok at tage fat på, mener de og oplister en perlerække politiske aftaler, som den konservative partitop aldrig burde have stemt for. Det meget omtalte pointsystem for udlændinge er et af dem.

»Loven regulerer hvem man som dansker må gifte sig og bosætte sig med i Danmark. Det er et system baseret på nytteværdi, og det er ikke konservativt,« siger Mette Abildgaard.

Den politiske aftale om børnechecken, som sikrer, at også de mest velhavende danskere fortsat modtager børnepenge fra staten, mener de er helt ude i skoven.

»Det er ikke konservativ politik at finansiere livet for dem, som kan og bør klare sig selv,« siger Mai Henriksen, der i lighed med Mette Abildgaard fastslår, at K-toppen heller aldrig burde have stemt for en finanslov med et underskud på 80 mia. kr. uden at sikre, at der blev gennemført gennemgribende reformer af efterlønnen og øvrige velfærdsydelser.

De Konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, besvarer den interne kritik med en snert af sarkasme.

»Så må vi håbe, at de bliver valgt ved næste valg, så de kan komme ind og få sat skik på tingene. Det er to dygtige piger, så jeg tror, de bliver valgt, og så må de jo ind og redde partiet. Det lyder til, at de ved, hvordan tingene skal gøres,« siger Henriette Kjær.

Hun erkender dog også, at partiet skal være bedre til at sætte konservative mærkesager på dagsordenen.

»Men vi mangler ikke mod,« siger hun og henviser til, at Brian Mikkelsen på forsiden af Berlingske Tidende i lørdags stillede Venstre over for et ultimatum om at afskaffe efterlønnen eller anvise besparelser for 20 mia. kr.