Interne dokumenter rejser igen kritik af Skatteministeriet: »Alt tyder på, at man prøver at begrænse kommissionen«

Der er flere problemer med udleveringen af dokumenter til den særligt nedsatte undersøgelseskommission om Skat. Det har præget arbejdet med at udlevere materiale, fremgår det af e-mail mellem Skatteministeriet og kommissionen. Ministeriet beskyldes for at begrænse kommissionens arbejde.

Skatteminister Karsten Lauritzens (V) ministerium bliver kritiseret for flere gange at bede om ændringer i den måde, materiale til Undersøgelseskommissionen om Skat skal udleveres på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteministeriet beskyldes nu for at være direkte tøvende over for Undersøgelseskommissionen om Skat. Det sker i kølvandet på den skarpe kritik af Skatteministeriet for at samarbejde for langsomt.

Undersøgelseskommissionen er nedsat af Folketinget til at kulegrave de seneste 15 års skandaler i skattevæsenet, og den skal muligvis udtale kritik af ansvarlige politikere og embedsmænd.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan ministeriet har været for langsom til at udlevere flere tusind dokumenter til kommissionen, og hvordan kommissionen derfor har været nødt til at rykke ministeriet for at få udleveret dokumenterne.

Men breve mellem ministeriet og kommissionen, som Berlingske har fået aktindsigt i, viser nu, at ministeriet flere gange har bedt om ændringer i måden, materiale skal udleveres til kommissionen til brug for undersøgelsen. Den diskussion kører over flere måneder, hvor kommissionen må gentage sine ønsker. Ligeledes fremgår det, at en del af det udleverede materiale har været præget af fejl.

Korrespondancen får Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, til at understrege, at ministerier skal være imødekommende over for kommissionen.

»Alt tyder på, at man prøver at begrænse kommissionen og sige til kommissionen, at det må den selv finde, eller det har vi ikke lige tid til,« siger Peter Skaarup.

Fejl i udlevering

I brevene sendt mellem kommissionens formand, landsdommer Michael Ellehauge, og Skatteministeriet, sender Michael Ellehauge flere gange instrukser om, hvordan materialet skal udleveres til kommissionen. Men ifølge korrespondancen sætter ministeriet flere gange spørgsmålstegn ved Ellehauges krav og sender desuden materiale til kommissionen, som er behæftet med fejl.

22. maj 2018 skriver Michael Ellehauge til ministeriet og påpeger, at der er problemer med det udleverede materiale. Kommissionen har nemlig bedt om at få metadata på dokumenterne, så kommissionen kan søge i materialet. Men på USB-nøgler fra Skatteministeriet skriver Michael Ellehauge, at »de oprindelige metadata i vidt omfang ikke er bevaret intakt«, og han beder ministeriet om at forklare, hvad det skyldes. På et andet tidspunkt har ministeriet oversendt materiale til kommissionen, som ministeriet efterfølgende kalder tilbage, fordi der ikke er indsat faneblade i materialet, som kommissionen har ønsket.

Kommissionen har fra start bedt om at få alt materiale udleveret både elektronisk og som papir, men det vil være meget ressourcetungt, skriver ministeriet og tilføjer i et brev 1. november 2017:

»På den baggrund beder Skatteministeriet Undersøgelseskommissionen om Skat om at genoverveje sin anmodning om ikke kun at få materialet udleveret i elektronisk, men også fysisk form.«

Skatteministeriet forklarer desuden i et brev 21. december 2017, at det vil være tidskrævende at trække dokumenter ud af IT-systemerne i originalt format, som kommissionen har bedt om, og beder kommissionen om også at droppe det ønske.

10. november 2017 har kommissionen bedt om at få tilsendt en kopi af bl.a. orienteringer gennem årene til ministeren og embedsmænd om omtale i pressen og relevante presseklip.

Men ifølge ministeriet vil dét kræve en forespørgsel til virksomhederne Infomedia og Newswatch, der har samlet overblik over artikler i Danmark.

Den henvendelse, skriver ministeriet, må kommissionen selv rette, og igen skriver Skatteministeriet, at det vil være omkostningstungt at få fremskaffet artiklerne.

»Et dårligt samarbejde«

Det er ministeriets pligt at give kommissionen det materiale, som den efterspørger, understreger tidligere departementschef i Finansministeriet og medlem af flere tidligere kommissioner, Erik Bonnerup, efter at have læst brevene.

»Ministeriet kan ikke tillade sig at spørge gentagne gange og fortsætte med at påpege, hvor omkostningstungt kommissionens arbejder bliver. Selvfølgelig bliver det omkostningstungt,« siger han.

Han tilføjer desuden, at når han læser hele korrespondancen, vidner det om, at stemningen mellem ministeriet og kommissionen er dårlig.

»Når man læser ordlyden af korrespondancen, virker det, som om de har et dårligt samarbejde.«

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing siger også, at selv om der ikke er noget til hinder for at diskutere, hvordan materialet skal udleveres, er det kommissionens ønske, der gælder.

»Offentlige myndigheder skal udlevere det materiale, kommissionen beder om. Punktum. Det er uanset, hvilke omkostninger det har, eller hvor besværligt det er. Der er ingen regler for, hvor mange gange en myndighed må ømme sig over, hvor voldsom forespørgelsen er. Men det kan blive anstrengende for samarbejdet, hvis ministeriet gentagne gange stiller sig på tværs, som det kan se ud til her,« siger han.

Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti peger på, at regeringen fortæller Folketinget, at der i ministerierne er stor imødekommenhed over for kommissioners forespørgsler generelt.

»Men de her papirer tyder på, at det kun er en del af sandheden,« siger han og tilføjer:

»Det her er noget, vi er nødt til at være opmærksomme på fremadrettet.«

Skatteordfører Jesper Petersen fra Socialdemokratiet kritiserer også ministeriets anmodninger om at udlevere materialet anderledes.

»Det er ministeriets opgave at klappe hælene i og udlevere det, de er blevet bedt om. Det er ikke et godt argument, når ministeriet siger, at det vil være meget ressourcetungt.«

»Vi gør alt, hvad vi kan«

Skatteministeriet forklarer i en mail til Berlingske, at dialogen med kommissionen er nødvendig.

»Skatteministeriet viser forskellige modeller for, hvordan materialeudleveringen kan fremmes, hvis der justeres på kravene til materialet. Det fremgår blandt andet, at tillægskommissoriet ville være udleveret medio august 2018, såfremt udleveringen kun var sket i elektronisk form,« skriver ministeriet og tilføjer, at der ikke er pligt til at journalisere presseklip, ligesom ministeriet afviser, at der er fejl med materialet.

Skatteminister Karsten Lauritzen understreger også i en mail til Berlingske, at ministeriet prioriterer udlevering af materiale til kommissionen »meget højt«.

»Vi gør alt, hvad vi kan for at levere de mange millioner sider. Derfor har vi også ansat flere medarbejdere til opgaven, hvoraf flere er ansat alene til at printe de sider, som kommissionen har bedt om at få i fysisk form.«