Intern Venstre-uro ulmer under sommergruppemøde

Den interne uro om udlændingepolitikken ulmer på dagen, hvor Venstre fremlægger dets oplæg til en ny dagsorden på området.

Fredag siger næstformand Kristian Jensen (V) til DRs P3, at han ville have udeladt den del af Inger Støjbergs kronik, der handler om religion. Det skriver dr.dk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere fremtrædende Venstre-medlemmer fortsætter med at stille spørgsmålstegn ved de udmeldinger, som partitoppen er kommet med frem mod partiets sommergruppemøde, hvor der fredag blandt andet præsenteres et nyt udspil for den danske udlændingepolitik.

Torsdag advarede tidligere minister Eva Kjer Hansen (V) og formand for Europaudvalget på Twitter imod at »appellere til folks indre svinehund«, ligesom hun opfordrede til at »stille krav, og det ens for alle. Ingen er guilty by association«.

Eva Kjer Hansen udtalelser tilslutter sig en strøm af øvrige lignende kommentarer fra flere V-kollegaer.

Den interne tumult skyldes flere udmeldinger fra Venstres top, som lægger op at forskelsbehandle udlændinge efter deres oprindelsesland. Ifølge et arbejdsdokument frem mod sommergruppemødet lægger partiet op til, at det skal være lettere at arbejde i Danmark, hvis man er fra USA, Canada eller Israel frem for eksempelvis Kina, Indien eller Pakistan.

Politisk ordfører Inger Støjberg (V) skrev i en kronik i Berlingske i juli, at der var forskel på »evnen og viljen til integration, alt efter om det er en kristen amerikaner eller svensker og en muslimsk somalier eller pakistaner, der kommer hertil«, og at nogle derfor skal have lettere ved at få opholdstilladelse i Danmark.

Flere politikere, heriblandt tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) og EU-parlamentariker Jens Rohde (V), har siden været ude og gå imod forslaget om skærpede krav for visse indvandrergrupper.

»Kronikken giver mig anledning til lige at lufte et par selvfølgeligheder. Når vi stiller forslag, og når vi lovgiver, skal vi huske, hvad fundamentet er. Og det er, at vi ikke diskriminerer,« sagde Jens Rohde i slutningen af juli til Berlingske Nyhedsbureau.

Fredag siger næstformand Kristian Jensen (V) til DRs P3, at han ville have udeladt den del af Inger Støjbergs kronik, der handler om religion. Det skriver dr.dk.

»Ja, det havde jeg nok, fordi jeg tror sådan set, at det har ført debatten et sted hen, hvor det ikke handlede om det, vi vil, men om noget andet,« siger Kristian Jensen, men understreger samtidig, at Venstres integrationsudspil ikke fokuserer på religion, »men hvilken kulturkreds de kommer fra«.