Intern uro kan ødelægge konservativ kronjuvel, mener ekspert

Finder man ikke en klar leder snart, kan det blive begyndelsen på enden, vurderer politisk kommentator, Pia Allerslev.

Arkivfoto: Frederiksberg Kommune og rådhus. Frustrationer og intern uro får lige nu den konservative kronjuvel på Frederiksberg til at falme – og i værste fald kan det ende med, at den helt krakelerer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frustrationer og intern uro får lige nu den konservative kronjuvel på Frederiksberg til at falme – og i værste fald kan det ende med, at den helt krakelerer.

Det mener politisk kommentator, Pia Allerslev, der selv er tidligere Venstre-borgmester i Københavns Kommune.

Senest har det mangeårige medlem af Det Konservative Folkeparti på Frederiksberg, Malene Sandfeld, meldt sig ud af partiet for at blive løsgænger – blandt andet, fordi hun mener, at der er en uklar ledelse af partiet, skriver TV 2 Lorry.

Den holdning deler politisk kommentator, Pia Allerslev.

»Konservative på Frederiksberg har det problem, at der ikke er en naturlig leder. Og der må være nogen, der tager styringen nu. Det helt store spørgsmål er, hvem der skal bygge det her parti op igen. Det undrer mig, man ikke har fundet den rette endnu. Det er simpelthen ødelæggende for partiet, hvis der kommer til at gå et år, før der er en, der tager førertrøjen,« siger Pia Allerslev til TV 2 Lorry.

Pia Allerslev tror, man afventer det kommende folketingsvalg for at se, om der bliver plads til at sende en ny stjerne i svøb til Frederiksberg, men det er ifølge kommentatoren altså et sats, der kan ende med at helt at koste partiet livet, fordi der vil gå så lang tid uden en leder.

»Kommer der et systemskifte på Christiansborg, så kommer der ingen stjerne til Frederiksberg. Men omvendt, genvinder Mette Frederiksen magten, så kunne man godt forestille sig, at man sender en konservativ profil afsted,« siger hun.

Malene Sandfeld er det medlem af kommunalbestyrelsen, der har været medlem af Det Konservative Folkeparti i længst tid, indtil hun altså nu har valgt at forlade partiet.

Hun mener, partiet er i gang med at gøre det mere end svært for sig selv både at føre politik og genvinde fordums styrke.

»Meget er uklart. Og det er farligt, hvis man har uklar ledelse. Og det kan ledelsen heller ikke lide at høre, men sådan er det. Der er spekulanteri og usikkerhed, og nogle handler måske på en bestemt måde for ikke at komme i konflikt med ledelsen,« siger Malene Sandfeld til TV 2 Lorry.

Pia Allerslev mener, at Malene Sandfeld føler sig misforstået og har brug for at komme af med en masse frustration. Men man behøver ikke kigge længere end til Dansk Folkeparti for at se, hvor galt det kan gå, siger Pia Allerslev.

På Frederiksberg handler det ifølge den politiske kommentator om en selvopfattelse, der skal bygges op på ny, efter man for første gang i 112 år ikke har magten.

»De har ingen borgmesterkæde og nogen stærk position og er ikke så vellidte lige nu. Det er frustrerende som politiker at gå fra at være magtfuld til det,« siger Pia Allerslev, der samtidig mener, at det kan koste partiet livet, hvis ikke man udpeger en ny leder med format med det samme.

Den nuværende politiske ordfører for Det Konservative Folkeparti på Frederiksberg, Nikolaj Bøgh, affejer kritik af intern uro og spekulanteri.

Kritikken af den uklare ledelse kan han dog godt nikke en smule genkendende til.

»For det har hun jo i og for sig ret i,« siger Nikolaj Bøgh til TV 2 Lorry og fortsætter:

»Vi har været i gang med en strategiproces, siden vi for første gang i 112 år mistede borgmesterposten. Det er jo ikke så nemt at gå fra at have borgmesterposten og til at være i opposition. Derfor har vi ventet med at udpege en spidskandidat. Og på en måde kan man jo godt sige, at vi ikke har en entydig ledelse lige nu,« siger han.

Det kommende folketingsvalg vil afgøre, om han selv og et andet medlem af ledelsen, Laura Lindahl, bliver valgt til Folketinget, og derefter vil det vise sig, hvem der har »lyst og tid til at påtage sig opgaven.«

»Det kan også være en udefra,« siger Nikolaj Bøgh.