Intern kamp i både V og S

Følg kommunalvalget 2013 i Aabenraa Kommune minut-for-minut. Vi opdaterer løbende med seneste nyt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ONSDAG D. 20. NOVEMBER

14:46: Intern kamp i både V og S: Selvom Borgmesteren er fundet, så er der spænding til det sidste i Aabenraa. Fintællingen af stemmerne er nemlig ikke helt færdig og det er utrolig få stemmer, der kan afgøre hvem der tager henholdsvis det sidste V-mandat og det sidste S-mandat. Jydske Vestkysten kan berette, at det hos Venstre ser ud til at Karina Tietje tager det sidste Venstre-mandat med 209 stemmer, selvom Mette Hørlück ånder hende i nakken med 207 stemmer. Hos Socialdemokraterne Står det sidste mandat til at tilfalde Dorte Soll, med 217 stemmer, hun er dog ikke sikker endnu, da Karsten Meyer Olesen stadig kan nå at få de sidste 7 stemmer, der adskiller de to. Der kan dog gå lang tid før det endelige resultat er på plads. "Valgbestyrelsen skal først godkende valget, og hvis det ikke bliver godkendt, skal der tælles igen", udtaler Aabenraas kommunaldirektør Niels Johannessen.

12:20: Erfarne socialdemokrater ryger ud af byrådet: Det dramatiske valgnederlag til Socialdemokraterne, hvor partiet mister seks af partiets 14 mandater, koster et par prominente socialdemokrater sædet i Aabenraa Byråd. Det skriver Lokalavisen Aabenraa. Socialdemokraternes folketingskandidat i Aabenraa-kredsen, medlem af byrådet gennem 28 år, Karsten Meyer Olesen, opnår ifølge avisen ikke genvalg. Det samme gælder for Jørgen Witte, der var viceborgmester indtil slutningen af sidste år, hvor han overlod posten til Povl Kylling Petersen. Også Poul Solberg Hansen (S) må sige farvel til sit mandat.

 
 TIRSDAG D. 19. NOVEMBER

21:57: Resultat: Venstremand tager borgmesterposten: Stemmerne er nu talt op og Aabenraa får ny borgmester. Det bliver
Venstres Thomas Andresen, da Venstre får 13 af de 31 mandater, der er at få i
kommunen. Også Dansk Folkeparti er gået meget frem, mens Socialdemokratiet går
markant tilbage.

19:59: Ældre fragtes til urnerne i taxa: Kommunen sender i dag ni ældre borgere til nærmeste stemmested i taxa. Det sker efter, at initiativet, hvor man kunne aflevere stemmesedlen til sin hjemmehjælper og på den måde stemme, rendte ind i problemer og forhindrede de ni ældre i at stemme i går. Det råder kommunen altså bod på ved at sende ni taxaer ud til de respektive adresser, så også de ælder har mulighed for at blive hørt.

MANDAG D. 18. NOVEMBER

13:55: Tysker kan blive borgmester i Danmark: Muligheden er nu åben for, at en tysker kan blive borgmester i Danmark. Mindretalspartiet Slesvigsk Parti har allerede flere byrådsmedlemmer og kan nu for første gang opnå borgmesterposten, skriver tvsyd.dk. Muligheden eksisterer i kommunerne Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder. Ifølge Borger.dk siger de danske regler, at statsborgere fra Norden og andre EU-lande må stemme, så snart de flytter til landet. 
 
10:56: Unge i kø for at stemme. Der var konstant kø, da sosu-elever i Aabenraa afgav torsdag deres stemme til kommunalvalget. Det skriver Aabenraa.lokalavisen.dk. Aabenraa Kommunes valgbus havde lagt vejen forbi Social- og Sundhedsskolen, så de unge kunne stemme fra kl. 10 til 12. I alt nåede 45 elever at afgive deres stemme, og det betegner avisen som en succes. Traditionelt er unge ellers ikke så begejstrede for at stemme. I hvert fald ikke når man sammenligner med andre aldersgrupper. Netop af den grund har kommunen sat hjulene i gang på valgbussen, som kører rundt i kommunen for at anspore unge til at at deltage i kommunalvalget. 

 LØRDAG D. 16. NOVEMBER 2013

14:51 Borgmester: Løn på 769.000 kr. er ikke nok: Tove Larsen (A), der er borgmester i Aabenraa, vil have mere i løn. Hun mener ikke, at ansvar og lønniveauet i kommunen hænger sammen: "Min løn er 769.000 kroner. og vi har afdelingschefer på 800.000-900.000 kroner. Kommunaldirektøren får næsten det dobbelte så meget. Men hvis der går noget galt, er det borgmesterens ansvar. Det hænger ikke helt sammen, siger hun til tv2.dk. 

14:00 Statsministeren: Privilegium at besøge Aabenraa: Lørdag lagde statsminister, Helle Thorning-Schmidt (A), vejen forbi Aabenraa. Under besøget faldt der flere rosende ord om byen: "Jeg ser det som et privilegium at besøge Aabenraa. Her er altid mange mennesker, der vil tale politik," forklarede statsministeren til Jydske Vestkysten. Thorning-Schmidt var på gaden for at dele roser ud sammen med Socialdemokraternes borgmesterkandidat, Povl Kylling Petersen. Og hun følte sig godt tilpas i det jyske: "Det er hyggeligt at være i Aabenraa. Jeg kan godt lide det," sagde hun under besøget. Petersen satte da også pris på besøget: "Det er lige i bedste sendetid. Sidste lørdag før valget," sagde han.

FREDAG D. 15. NOVEMBER 2013

12:54: Grillkylling til vælgerne: I forbindelse med statsminister Helle Thorning-Schmidts besøg i Aabenraa lørdag den 16. serveres der grillkylling på Mutter Stallbloms Plads, skriver Jydske Vestkysten. Årsagen til, at det lige præcis er grillkylling, der serveres, er, at Socialdemokraternes borgmesterkandidat hedder Povl Kylling Pedersen.

ONSDAG D. 13. NOVEMBER 2013:

15:54: Hvis farven på borgmesterkæderne skifter fra rød til blå i Aabenraa Kommune, kan landbruget muligvis glæde sig. Venstres borgmesterkandidater i hhv. Haderslev, Aabenraa og Sønderborg lægger op til, at der oprettes en enhed, der på tværs af kommunerne skal sørge for få landbrugets miljøsager hurtigere ekspederet. Det skriver jv.dk. »Landbruget står både direkte og indirekte for mange tusinde arbejdspladser i vores område. Derfor er det et erhverv, vi hele tiden skal sørge for har optimale vilkår. Sagsbehandlingen af miljøgodkendelser er et område, hvor det giver mening, at vi går sammen om opgaven for at give vores landbrug en styrket betjening, siger Thomas Andresen, der er Venstres borgmesterkandidat i Haderslev, ifølge en pressemeddelelse. 

 12:05: SF ønsker fortsat en lokalaftale mellem Aabenraa Kommune og lærerne, selv om SF i Folketinget i foråret stemte for et indgreb i lærerkonflikten. Et indgreb, der gik imod lokale aftaler. I går i Aabenraa.lokalavisen.dk skrev SF's borgmesterkandidat Michael Christensen, at en lokalaftale stadig er på tegnebrættet. »SF Aabenraa ønsker forsat en lokalaftale eller rammeaftale med lærerne, der sikre ordentlige og ensartede arbejdsforhold for lærerne i Aabenraa Kommune,« skriver Michael Christensen (SF).  

 11:43: Den gode dialog mellem borgere og politikere, der typisk er op til kommunalvalg, har det med at forsvinde, når først politikerne er blevet valgt ind. Det mener ikke kun tilfældige borgere, men også Jeanette Birkelund, der stiller spidskandidat for De Konservative i Aabenraa Kommune. Hun skriver i dag i et indlæg på aabenraa.lokalavisen.dk: »Jeg forstår synspunktet og er et langt stykke af vejen enig heri. Dialogen mellem borgerne og byrådspolitikerne er vigtig,« skriver Jeanette Birkelund i indlægget. Hun vil derfor arbejde for, at politikere i højere grad inddrager borgerforeninger og andre interessegrupper, når der skal tages vigtige beslutninger. 

 11:07: Kun hver femte af vælgerne i Region Syddanmark har tillid til, at kommunalpolitikerne kan gøre en forskel, når det kommer til at skabe arbejdspladser. Tilliden blandt de syddanske vælgere er den mindste af landets fem regioner. Det skriver tvsyd.dk på baggrund af en undersøgelse fra Userneeds, som Ingeniørforeningen har analyseret. Den lokale beskæftigelsespolitik fungerer for dårligt, lyder det fra Ingeniørforeningen.  »Arbejdsmarkedet for højtuddannede er ikke bare lokalt, men også regionalt, nationalt og internationalt. Derfor bør indsatsen række udover både kommune- og regionsgrænser, siger formand for Ingeniørforeningens Region Syd, Birgit Kjærside Storm, til tvsyd.dk.«