Integrations-projekter er ét stort rod

Overblikket over danske integrationsprojekter mangler fuldstændigt. Samtidig rejser politikere, herunder social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S), tvivl om effekten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De projekter, der skal fremme integrationen i Danmark, lever deres eget liv. Det kan være alt fra initiativer til at få svage kvinder ud på arbejdsmarkedet til idræt for børn på Nørrebro. Men ingen har hverken overblik over projekternes antal, de offentlige udgifter til dem eller deres effekt.

Social- og Integrationsministeriet har ikke en eksakt opgørelse, eftersom projekterne hører under forskellige ministerier.

Samtidig viser en undersøgelse fra Berlingske Research, at mange kommuner ikke kan redegøre for effekten af deres projekter.

Flere politikere beskriver projekterne som ét stort rod. Tidligere integrationsminister Søren Pind (V) forsøgte uden held at skabe et overblik på nationalt plan. Han kalder det »et kæmpe ressourcespild.«

Også Jakob Hougaard (S) forsøgte forgæves det samme som den tidligere integrationsborgmester i København.

Begge tvivler på, at integrationsprojekterne forbedrer integrationen væsentligt.

»Jeg er enormt træt af hele den hylemoster-retorik, som vi har kæmpet med siden 1970erne og 1980erne, og som har præget integrationsområdet. Der er over hele landet en enorm uvilje mod at blive målt,« siger Søren Pind.

Jakob Hougaard understreger, at der findes mange gode integrationsprojekter:

»Men det batter bare ikke rigtigt, fordi de ikke bliver en del af en samlet strategi. Det svarer til, at man har et stort blødende sår, hvor plastret falder af.«

Social- og integrationsminister, Karen Hækkerup (S) er nu i gang med at kulegrave integrationsprojekterne og erkender, at hun har et stort oprydningsarbejde foran sig.

»Det foreløbige billede er knopskydning på knopskydning, kludetæppe på kludetæppe. Det duer ikke, at det sejler sådan, som det gør,« siger Karen Hækkerup og understreger:

»Det er uholdbart i en situation, hvor riget fattes penge.«

Berlingske kan i dag beskrive, hvordan f.eks. den lokale bestyrelse i Mjølnerparken i København har brugt integrationspenge til fødselsdagsfester og familieudflugter til BonBon Land.

Det er penge ud ad vinduet, mener Jan Hyttel, medlem af den styregruppe, der koordinerer integrationsindsatsen i den såkaldte ghetto.