Institutterne er enige: DF på himmelflugt

2014 ligner indtil videre et vidunderår for Dansk Folkeparti - i hvert fald hvis man tror på meningsmålingerne.

Kristian Thulesen Dahl, partiformand i Dansk Folkeparti (DF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et kig på Gallup-målingerne i 2014 viser en fremgang for DF på 5,2 procentpoint siden nytår. Årets første måling gav dengang DF 16,6 pct., mens dagens Gallup nu tildeler dem hele 21,8 pct. af stemmerne. Dansk Folkeparti står dermed i dag til at blive større end Socialdemokraterne (S), der i dagens måling får 19,2 pct.

Socialdemokraternes tilbagegang på 4,6 pct. point siden årsskiftet overlader derfor pladsen som Danmarks næststørste parti til DF. Men det er ikke kun i målingerne fra Gallup, at DF er Danmarks næststørste parti. Således viser de seneste målinger fra både Greens, Yougov og Wilke, at DF er større end S.

Siden 16. februar er det kun en enkelt måling fra Voxmeter, der stadigvæk tildeler S andenpladsen over landets største partier. Målingerne har dog en statistisk usikkerhed, der gør, at man ikke endeligt kan konkludere, at DF er større end S. Et parti, der står til at få 20 pct. af stemmerne i en meningsmåling med 1000 adspurgte, har nemlig en usikkerhed på ± 2 pct. point. 

Et kig på to målinger afsluttet den samme dag (23. februar) fra hhv. Yougov og Voxmeter bekræfter dette - i den ene fik DF 23,8 pct. mens de kun fik 18,1 pct. i den anden, hvor S i de respektive målinger fik hhv. 18,3 pct. og 20,5 pct.

Det er netop denne usikkerhed, Berlingske Barometer nedbringer ved at udregne et vægtet gennemsnit af flere målinger.

I det seneste Barometergennemsnit står DF til 19,8 pct. mod Socialdemokraternes 19,5 pct. Venstre er stadigvæk de største med 26,9 pct. mens SF er det mindste parti, der står til at komme i Folketinget med 4 pct.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her