Inger Støjberg forlader Venstre

Efter ugers konflikt med formand Jakob Ellemann-Jensen er Inger Støjberg ikke længere en del af Venstres folketingsgruppe og bliver i stedet løsgænger.

Inger Støjberg (V) har nu valgt at forlade Venstre efter en langvarig konflikt med ledelsen i partiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg forlader Venstre og bliver løsgænger i Folketinget.

Det siger hun i et interview med Skive Folkeblad.

»Det er uendeligt tungt for mig, men det kan ikke være anderledes. I den periode jeg er i nu, er det at være løsgænger den bedste måde, jeg kan blive ved med at kæmpe for de værdier jeg står for,« siger Inger Støjberg:

»Jeg må erkende, at jeg ikke har fået et ben til jorden i det Venstre, som Jakob Ellemann-Jensen og den nuværende Venstre-ledelse på Christiansborg står for. Jeg mener, at Venstres ledelse med Jakob Ellemann i spidsen i høj fart er på vej væk fra de værdier, som jeg altid har kæmpet for, og som jeg også mener, at Venstre indtil nu har stået for,« siger Inger Støjberg, der tilføjer om sin nu tidligere formand:

»Jeg tror ikke, han bliver statsminister.«

Hendes beslutning kommer efter lang tids konflikt i Venstre om hendes rolle i partiet og om den Rigsretssag mod hende, som Folketinget med opbakning fra Venstre vedtog i tirsdags.

Kort før nytår meddelte formand Jakob Ellemann-Jensen til stor frustration hos Støjberg, at Venstre ville stemme for en Rigsret mod hende, hvis to uvilidige advokater så grundlag for at føre en sag.

Kort efter blev Inger Støjberg direkte opfordret af Jakob Ellemann-Jensen og partiets forretningsudvalg til at trække sig som næstformand, efter at samarbejdet med formanden blev vurderet til at være »uopretteligt brudt sammen«.

Siden har Venstre som nævnt tilsluttet sig en Rigsret mod Inger Støjberg, mens otte medlemmer sammen med Støjberg afviste at stemme for.

Inger Støjberg og ledelsen i Venstre har siden ligget i noget nær åben krig, og et brud har ligget og luret.

Det kom altså nu.

Bekymret for Venstre

På Venstres virtuelle og ekstraordinære landsmøde i januar udtrykte Inger Støjberg i sin afskedstale som næstformand tydeligt sin bekymring for partiets udvikling.

Det gælder ikke mindst på udlændingeområdet.

»Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er bekymret. Hvis Venstre skal være et stort parti igen, og det borgerlige Danmark skal vriste magten fra Socialdemokratiet igen – og det skal vi – kræver det, at Venstre leverer en klar, troværdig og stram udlændingepolitik. Ikke kun i ord, men også i handling,« sagde Inger Støjberg i sin tale på det ekstraordinære landsmøde.

Som afgående næstformand udtrykte Støjberg desuden bekymring over, »at Danmark er ved at knække midtover«, ligesom »forbindelseslinjerne til Christiansborg og København bliver svagere og svagere«.

Til Skive Folkeblad siger hun om udlændingeområdet, »vi står ved begyndelsen til en indvandringsbølge. Og den erkendelse mangler Venstres ledelse«.