Ingen tyskere i udkantssommerhuse

Der er ingen hjælp at hente fra Folketinget til Langelands borgmester, der i desperation over kommunens mange tomme sommerhuse vil have dispensation til at sælge til udlændinge.

Mange sommerhuse står tomme hen på Langeland. I Tyskland mangler de kyststrækning, derfor er de danske sommehuse meget eftertragtede syd for grænsen. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere sommerhuse står tomme hen og forfalder på Langeland, fordi ingen danskere længere gider at købe dem. 50 km sydpå i Tyskland er masser af tyskere til gengæld villige til at kaste kolde eurokontanter efter de tomme sommerhuse.

Men på grund af den danske sommerhusregel, som vi siden indmeldelsen i det daværende EF har haft dispensation til at opretholde, må danskere ikke sælge deres sommerhuse til udlændinge uden fast bopæl i landet. Derfor har Langelands venstreborgmester, Bjarne Nielsen, med støtte fra et flertal i byrådet henvendt sig til regeringen for at få dispensation for sommerhusreglen i håb om, at det kan skubbe gang i livet og økonomien på Langeland.

Men den langelandske borgmester skal ikke vente hjælp fra Folketinget – hverken fra sit eget parti eller Socialdemokraterne. Landspolitikerne frygter nemlig, at en undtagelse for sommerhusreglen til langelænderne vil åbne en ladeport fra Tyskland til det danske sommerhusmarked og fordyre husene på landsplan så meget, at ingen danskere vil kunne komme i nærheden af at betale dem. 

V: Undtagelse vil undergrave særstatus i EU

- Den særstatus, vi har i EU, vil blive undergravet, hvis vi begynder at lave undtagelser. Det kan vi ikke risikere at udsætte resten af landet for, forklarer Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm.

Hun forstår godt Langelandsborgmesterens frustration, men har umiddelbart ikke noget forslag til en løsning. Louise Schack Elholm er dog ”meget åben for” at gå i dialog med udkantsborgmesteren, så der kan findes en løsning. 

Samme melding lyder fra Socialdemokraterne, der heller ikke har noget alternativt løsningsforslag klar til Langelands forladte sommerhuskvarterer.

- Vores politik er, at vi ikke vil lade 80 millioner tyskere købe vores sommerhuse. Derfor vil vi ikke bidrage til, at der bliver lagt pres på det forbehold, vi i dag har. Det er svært at få gang i salget, så længe markedet er så dødt. Derfor arbejder vi også for at få gang i væksten og optimismen, forklarer Jan Johansen, Socialdemokraternes by- og boligordfører. 

Dansk Folkeparti frygter strøm af indvandrere

Hos Danske Folkeparti udelukker man også enhver tanke om at lade langelænderne sælge sommerhuse til tyskere og andre udlændinge. Ud over at underminere det danske sommerhusforbehold, frygter partiet også, at en undtagelse kan skade velfærdssamfundet. 

- Vi er nervøse for, at de billige sommerhuse vil tiltrække østeuropæere og andre, der med et EU-borgerskab i hånden vil få fri adgang til sociale ydelser efter at have boet her i otte år, mener Dansk Folkeparties boligordfører, Karina Adsbøl.

Modsat ordførerkollegaerne hos Venstre og Socialdemokraterne er Karina Adsbøl dog klar til at yde kontant hjælp til sommerhusejere ved at hæve bundfradraget for, hvornår man skal betale skat af indtægter for leje af sommerhus. Regeringen har endnu ikke sendt noget officielt svar til Langelands lokalpolitikere.

INFOshop: Danskerne: Udlændinge skal være som os