Ingen tegn på ny sensommer-stigning i asyltal

Med 48 asylansøgere den seneste uge er der langt til sidste sommers billeder af flygtninge på motorvejene.

Den seneste uge er der kommet 48 asylansøgere. Arkivfoto fra Asylcenter Næstved. Scanpix/Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af den seneste uge er der registreret 48 asylansøgere. Det ugentlige asyltal har hen over sommeren ligget ret stabilt på under 100. Det viser en opgørelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Dermed har sommeren - indtil videre - ikke budt på den dramatiske stigning i asyltallet, som både Danmark og flere andre europæiske lande oplevede i sensommeren sidste år.

Her kulminerede stigningen i begyndelsen af september, hvor medierne kunne bringe billeder af flygtninge og migranter, der gik på de danske motorveje.

Siden marts har det ugentlige asyltal ligget stabilt på cirka 50 til 130 - med lidt flere uger under 100 end uger med over 100 asylansøgere. Til sammenligning kom der i årets første uge 642 asylansøgere.

I takt med, at Balkan-ruten blev lukket, og EU og Tyrkiet indgik en aftale om at bremse strømmen af migranter fra Tyrkiet til de græske øer, faldt asyltallet også i Danmark.

Tyrkiets udenrigsminister har dog truet med at opsige aftalen med EU, hvis ikke Tyrkiet får den visumfrihed for landets knap 80 millioner borgere, som EU har lovet. Det skal ske senest i oktober, siger Tyrkiets udenrigsminister.

I kølvandet på Balkan-rutens lukning og EU-Tyrkiet-aftalen er der sket en stigning i antallet af flygtninge og migranter på ruten fra Nordafrika over Middelhavet til Italien. Men stigningen har hidtil ikke kunnet aflæses i de danske asyltal.

Danmark indførte 4. januar midlertidig grænsekontrol. Den er siden blevet forlænget syv gange - og løber indtil videre frem til 12. november.

På de 31 uger siden 4. januar er der registreret cirka 4500 asylansøgere. Det ugentlige asyltal er baseret på registreringer i politiets system, Polsas. Tallene er foreløbige og forbundet med usikkerhed, da der løbende sker efterretninger.

/ritzau/