Ingen ombudsmand til børnene

De røde partiers løfte om en særlig børneombudsmand er taget af bordet. De radikale vil ikke være med.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børnene skal have deres egen ombudsmand. Sådan lød den erklærede målsætning fra Socialdemokraterne og SF sidste år, men selv om partierne nu har vundet regeringsmagten, bliver målsætningen ikke ført ud i livet.
Partiernes regeringspartner, Det Radikale Venstre, kan ikke bakke op om forslaget, og dermed er børneombudsmanden blevet skrinlagt, skriver 24timer.

Det ærgrer Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen.

- Vi havde gerne set, at børnene havde fået deres egen ombudsmand. Nu afventer vi, hvordan regeringen så vil konstruere et lovforslag, som lever op til FNs børnekomités anbefalinger, siger hun til avisen.

Børnekomitéen kritiserede sidste år Danmark for at mangle en instans til at tage sig børnesager. Det forsøgte SF og Socialdemokraterne at råde bod på i marts 2011, da de sammen med Enhedslisten fremsatte et beslutningsforslag mod, at Folketingets Ombudsmand behandler børnesager.

Men de radikale kan af principielle årsager ikke gå ind for at oprette en ombudsmandsinstitution for borgere under 18 år, fortæller politisk ordfører Marianne Jelved.

- Med en Børneombudsmand vil man lukke op for en lavine af nye ombudsmænd. Der vil gå inflation i ombudsmandsinstitutionen. I stedet skal der oprettes et kontor for børnesager under Folketingets Ombudsmand. Det vil sikre respekten om og kvaliteten i ombudsmandsinstitutionen, siger hun til 24timer.

Den holdning er nu regeringens officielle politik, bekræfter socialminister Karen Hækkerup (S).

- På den måde giver vi børn og unge langt bedre muligheder for at få hjælp, hvis deres rettigheder ikke overholdes af for eksempel en kommune. Ombudsmanden bliver også meget mere tilgængelig for de børn og unge med en hjemmeside, der kan guide dem hen til den rigtige hjælp, fortæller hun til avisen.