Ingen greb den sidste chance

Der blev ikke kastet en sidste bombe, da de ni partiledere i går mødtes for sidste gang. Velfærden tog det meste af opmærksomheden, men debatten afslørede kun, at partierne tilsyneladende er fastlåste i deres respektive blokke. Nu er det op til vælgerne.

Inden den sidste konfrontation var Helle Thorning-Schmidt bagud på point. Men hun valgte ikke at trække nye emner ind i ellevte time. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var sidste udkald for de partier, der gør sig håb om fremgang ved dagens valg til Folketinget, da de ni partiledere i går mødtes til den sidste debat på TV2. Men snarere end at forsøge sig med et sidste, altafgørende angreb, spillede de sikkert og forsøgte ikke at dumme sig mere end højst nødvendigt.

Symptomatisk for debatten var selv Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, ikke meget for at tale om udlændingepolitik.

»Det vil jeg slet ikke begynde at røre ved nu,« sagde Pia Kjærsgaard, hvilket fik oppositionen til at kaste sig over hende.

»Vi kan ikke få et klart svar på, om det er Pia Kjærsgaard eller Naser Khader, der skal bestemme asylpolitiken, fordi Anders Fogh Rasmussen ikke vil have, at vi snakker om det,« sagde den socialdemokratiske partiformand og statsministerkandidat, Helle Thorning-Schmidt.

Men heller ikke venstrefløjen var meget for at blive konkrete dagen før valget.

Da den konservative formand, Bendt Bendtsen, ville vide, hvordan oppositionen ville føre en ansvarlig, økonomisk politik med Enhedslisten og SF som parlamentarisk grundlag, begyndte De Radikales Margrethe Vestager at remse radikale resultater og gennemførte reformer op, mens SFs Villy Søvndal beskyldte regeringen for at føre skræmmekampagne.

»I ved, det er pjat, og lad nu være med at blive ved,« sagde Villy Søvndal, men Bendtsen var ikke overbevist.

»Villy – du er underfinansieret,« råbte Bendt Bendtsen.

Et af de eneste konkrete temaer, der blev debatteret, var måske lidt overraskende skolepolitikken, hvor Socialdemokraterne har varslet, at man vil genåbne skoleforliget for at imødekomme de Radikale og Ny Alliance.

Test og faste målsætninger
Statsministeren frygtede, at det var ensbetydende med, at Socialdemokraterne var klar til at opgive den »faglige« linje med tests og faste målsætninger, men selv Enhedslisten, der var repræsenteret ved folketingskandidat, Johanne Schmidt-Nielsen, forsøgte at berolige regeringen.

»Hver femte i min generation kommer aldrig igennem gymnasiet, en erhvervsuddannelse eller Handelsskolen. Det tal er altså steget i den tid, Fogh har været ved magten. Hvis vi vil ændre på det, er vi nødt til at snakke faglighed,« sagde hun.

Men ellers kom diskussionen, måske mindre overraskende, til at handle om mulige bogstavskombinationer efter dagens valg, og her var Ny Alliance og Naser Khader naturligvis i centrum.

Og alt tyder på, at han har besluttet sig for at støtte VKO, hvis de får brug for hans mandater.

»Fogh er vores statsministerkandidat. Det er Helle Thorning-Schmidt ikke,« understregede Naser Khader, og han lod sig ikke ryste af, at de andre mente, at han stadig er tvetydig i sine meldinger.

»Vælgerne har forstået vores budskab,« mente Naser Khader, men det fremtvang kun latterbrøl hos både publikum og de øvrige partiledere.

Helle Thorning-Schmidt mente nu alligevel ikke, at der var meget håb tilbage.

»Jeg har opgivet at få ham over. Han har valgt Bendt og Anders, og med dem Pia,« sagde Helle Thorning-Schmidt, mens Pia Kjærsgaard forsøgte at advare vælgerne mod, at Ny Alliance fortsat kan skifte side.

»Det der med, at Fogh mener, at det nu kun er et spørgsmål om teknik, det er lige frisk nok,« sagde Pia Kjærsgaard, og Fogh tilføjede da også, at »man ikke skal sælge skindet, før bjørnen er skudt.«

SFs Villy Søvndal er dog allerede er begyndt at forestille sig, hvordan et VKOY-samarbejde vil forme sig.

»Hvis man sammensætter det her hold, hvor Pia Kjærsgaard konstant behandler Naser Khader som den uvorne søn, vil alle underholdningsprogrammerne i TV blegne i forhold til, hvad vi kommer til at opleve derovre.«