Ingen græske tilstande herhjemme

Herhjemme er fløjpartierne gået frem i meningsmålingerne siden folketingsvalget i 2011, men vi er fortsat langt fra situationen i Grækenland.

Selvom det går godt for Johanne Schmidt-Nielsen og Enhedslisten, er der fortsat langt op til deres græske broderparti, Syriza, der netop har vundet det græske valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti får opbakning fra flere danskere i Berlingske Barometers seneste vægtede gennemsnit, end de fik ved seneste folketingsvalg i 2011. Men selvom de to fløjpartier er de eneste af de danske partier, der ligger over valgniveau, er vi fortsat langt fra græske tilstande herhjemme.

Søndag bragede Syriza ud som det græske valgs helt store vinder. Med opbakning fra 36,3 procent af de græske vælgere missede Syriza, der er Grækenlands pendant til Enhedslisten, lige netop muligheden for absolut flertal.

I Grækenland tildeles valgets største parti nemlig 50 ekstra mandater, og partiet nåede derfor op på hele 149 ud af det græske parlaments 300 pladser.

Ovenpå valgsejren har Syriza dannet regeringsflertal med De Uafhængige Grækere, som fik 4,7 procent af stemmerne og dermed 13 pladser i parlamentet. Partiet har et tæt forhold til den græsk-ortodokse kirke og er stærkt indvandrekritiske.

Sammen har de to fløjpartier - fra hver sin fløj - et solidt flertal i det græske parlament.

Herhjemme har fløjpartierne også haft en kraftigt stigende tilslutning over de senere år. Ved valget i 2011 fik liste Ø og DF sammenlagt 19 procent, hvilket udløste 34 mandater.

I dag står Ø og DF samlet til 29,7 procent af stemmerne eller hele 52 af Folketingets 175 danske sæder. Stigningen skal især tilskrives DF, der henter opbakning fra 21 procent af danskerne.

Barometeret afslører samtidig, at blå blok forsat står til en solid valgsejr. Hele 54,1 procent af danskerne bakker fortsat op om et af de fem oppositionspartier, mens Helle Thorning-Schmidts fløj kan mønstre tilslutning fra 45,9 procent af vælgerne.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.