Ingen af de tre seneste justitsministre vil svare på spørgsmål om illegal agent

En libanesisk mand, der i 2013 blev idømt seks års indrejseforbud til Danmark, har angiveligt været agent for PET og Forsvarets Efterretningstjeneste. Ifølge Radio24syvs oplysninger har han modtaget betaling og hjælp med sin asylansøgning mod at udlevere oplysninger om en dansk terrormistænkt. Ingen af de tre justitsministre, der har været chef for PET i perioden, ønsker at kommentere sagen.

Arkivfoto: Sagen om PETs brug af en afvist libanesisk asylansøger som agent er kommet frem i forbindelse med droneretssagen, der blev indledt i Københavns Byret for en uge siden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hverken Søren Pind (V), Søren Pape Poulsen (K) eller Nick Hækkerup (S) ønsker at kommentere, om Justitsministeriet var orienteret om de danske efterretningstjenesters brug af en libanesisk agent, der opholdt sig illegalt i Danmark.

Ifølge Radio24syv har både Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) brugt en agent, der ankom til Danmark i 2013 og søgte asyl, men som blev idømt seks års indrejseforbud for at have fremvist falsk ID og altså efterfølgende opholdt sig ulovligt i Danmark.

Men det stoppede angiveligt ikke de danske efterretningstjenester i at få informationer mod betaling fra libaneseren, der fortsat opholdt sig inden for Danmarks grænser. Agenten fortæller derudover, ifølge radiokanalen, at PET forsøgte at hjælpe i forbindelse med hans asylsag, der senere blev afvist af Udlændingestyrelsen.

Arkivfoto: Nick Hækkerup overtog Justitsministeriet fra Søren Pape Poulsen (K) i juni 2019 efter folketingsvalget og dannelsen af den nye regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix.

Arkivfoto: Søren Pind var justitsminister i knap halvandet år fra juni 2015 til november 2016. Dermed har han – formentlig – været justitsminister i den periode, PET har hvervet den libanesiske mand som informant. Radio24syv har ikke oplyst, hvornår i 2016 samarbejdet er indgået. Søren Pind har ikke nogen kommentarer til sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP.

Arkivfoto: Søren Pape Poulsen (K) var justitsminister fra november 2016 og frem til denne sommer. Han ønsker ikke at kommentere, hvorvidt han var orienteret om PETs brug af en agent, der opholdt sig illegalt i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Spørgsmålet om Justitsministeriets kendskab til sagen kommer, efter at tidligere operativ chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen til radiokanalen har fortalt, at det er »almindelig praksis« at have agenter, der mod betaling giver informationer til de danske efterretningstjenester.

»Det er et udmærket billede på, hvordan den slags foregår, og det svarer til den virkelighed, jeg kender,« siger Hans Jørgen Bonnichsen til Radio24syv. Han fortæller, at han føler sig overbevist om, at toppen i Justitsministeriet har været involveret i sagen for at kunne give tilladelse til at bruge en agent, der ikke har haft tilladelse til at opholde sig i Danmark.

»Jeg er 100 procent sikker på, at departementet og departementschefen har været indblandet i sagen for at vurdere, hvor værdifuld han er i forhold til rigets sikkerhed, og hvis han er værdifuld nok, så er der muligheder for at se igennem fingre med det i en periode,« siger han og understreger, at beslutninger som disse tages på »allerhøjeste niveau« i ministeriet.

Ifølge Radio24syvs oplysninger hvervede PET den libanesiske mand i 2016 og fik informationer fra ham i hvert fald halvandet år frem.

Det tyder på, at det kan have stået på i et overlap mellem Søren Pind og Søren Pape Poulsen på justitsministerposten, der skiftede i slutningen af november 2016.

Berlingske har spurgt begge tidligere ministre, om de blev informeret af PET om sagen. Ingen af dem har dog ønsket at kommentere, hvorvidt Justitsministeriet var orienteret om sagen, og om de i så fald godkendte den brugte praksis i det konkrete tilfælde.

Søren Pape Poulsen henviser til nuværende justitsminister Nick Hækkerup, der heller ikke ønsker at kommentere sagen.

Sagen om dronekrigeren

Sagen om den libanesiske agent er kommet frem i lyset, efter at retssagen mod en række terrormistænkte indledtes i Københavns Byret for en uge siden.

Libaneseren skulle ifølge Radio24syv give PET oplysninger om Basil Hassan, der er mistænkt for attentatet på islamkritikeren Lars Hedegaard, der i 2013 blev forsøgt skudt af en mand, der gav sig ud for at være postbud.

Ifølge Danmarks Radio rejste Basil Hassan siden til Syrien, hvor han var en af hovedarkitekterne bag Islamisk Stats droneprogram. Han formodes at være død nu.

Retssagen i Københavns Byret er mod tre mænd, der skal have hjulpet med at købe og sende droner til Syrien og Basil Hassan, som den libanesiske agent altså angiveligt har hjulpet PET med oplysninger om.

På en lydoptagelse fra et møde mellem PET og den libanesiske mand fra efteråret 2017 slår politiet fast, at de på trods af at have forsøgt at hjælpe med hans asylsag i halvandet år ikke er lykkedes med det.

Men de »kan give penge – ligesom sidst« som betaling for hans oplysninger.