Indsat advarer mod at isolere ekstremister i fængsler

Det er en dårlig ide, hvis politikerne tyr til at isolere ekstremister i de danske fængsler, lyder det fra en indsat, der har siddet inde med flere terrordømte.

Læs mere
Fold sammen

Hvis fængselsfanger udviser ekstremistiske træk, gør man bedst i isolere dem for at undgå yderligere radikalisering, har devisen lydt fra flere politikere i kølvandet på terrorangrebene i København.

Men det er en dårlig ide, lyder det fra en indsat, Liban Mohammed, i onsdagens Information. Han har afsonet sin fængselsstraf i selskab med flere ekstremister, herunder dømte fra Glasvej-sagen og fortæller, at ekstremisterne bliver udfordret på deres synspunkter i fængslet.

»Når en terrordømt kommer i fængsel, får han nogle helt andre værdier. Der er 22 mand på en afdeling i Vridsløselille, og vi præger alle sammen hinanden. Så det er jo ganske naturligt, at flertallet præger mindretallet,« siger Liban Mohammed til Information.

Udsagnet bakkes op af et amerikansk forskningsprojekt, der har vist, at isolering kan forstærke følelse af marginalisering og øge risikoen for efterfølgende rekruttering til ekstreme grupperinger, skriver Information.

Omar El-Hussein, gerningsmanden bag angrebene i København, afsonede en fængselsstraf kort før, han begik angrebene, hvor to blev dræbt.

Sidenhen har fængselsbetjente berettet om fanger, der jubler, når der vises TV-indslag om terrorangreb, ligesom fanger i flere fængsler skulle have flag og andre souvenirer fra Islamisk Stat hængende.