Indefrysning af grundskyld falder i god jord hos boligejere

Enhedslistens forslag om at indefryse grundskylden for lavtlønnede boligejere møder opbakning hos Parcelhusejernes Landsforening. Et stort mindretal i Folketinget er også positive, mens regeringen afviser idéen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det løser ikke hele problemet omkring den stigende grundskyld, men Enhedslistens forslag om at lade lavtlønnede boligejere vente med at betale grundskyld til de en dag sælger deres bolig, vil hjælpe flere familier, der ellers ville komme i klemme, vurderer landsformand Allan Malskær fra Parcelhusejernes Landsforening.

»Folk har købt en bolig i tillid til systemet, som så efterfølgende har hævet grundskylden. Enhedslistens forslag er egentlig symptombehandling frem for at behandle sygdommen: At man beskatter for højt. Men vi er positive stemt over for, at man kan løse det midlertidigt for nogle mennesker,« siger landsformanden.

Enhedslisten foreslår konkret at udvide det system, der i dag eksisterer for pensionister, som kan vente med at betale grundskyld, til deres bolig bliver solgt, så de kan blive boende trods stigende grundskyld. Den ordning skal også omfatte folk, der tjener under den gennemsnitlige pædagogløn, som i 2013 lød på 27.730 kroner.

»Hvis du har et lavtlønnet job eller mister dit job, risikerer helt almindelige lønmodtagere at blive tvunget ud af deres bolig,« siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen (Ø).

Han bakkes op af Allan Malskær, der dog ikke vil forholde sig til den indtægtsgrænse, Enhedslisten har fastlagt:

»Vi har hele tiden sagt, at folk skal vide, hvad de skal betale i skat - ligesom de ved, hvad de skal betale i renter. Ellers er det som at sidde og spise sine kartofler, og så kommer der lige pludselig en ekstra regning.«

På Christiansborg modtages Enhedslistens forslag positivt hos både SF, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative. De to sidstnævnte partier ønsker at gå endnu længere. Skatteordfører Brian Mikkelsen (K) kalder forslaget »et lillebitte skridt i den rigtige retning.

»Enhedslisten vil hjælpe nogle familier. Vi vil hjælpe alle ved at have en ren model, som gør, at man får sikret, at boligskatterne ikke stiger, ved at vi holder dem fast i kroner og ører,« siger Brian Mikkelsen, der pointerer, at de Konservative vil stemme for Enhedslistens beslutningsforslag, når det lægges frem i Folketingssalen.

Anderledes skeptisk er Venstre, der ifølge Jyllands-Posten afviser forslaget med begrundelsen, at man hellere vil sænke skatten på arbejde. Forslaget bakkes heller ikke op af regeringen, fortæller de Radikales gruppeformand, Camilla Hersom (R).

»Vi synes dybest set, at det er et mærkeligt asocialt forslag, at nogle grupper i samfundet skal favoriseres på bekostning af andre. Det er sådan, at hvis man køber en bolig i Danmark, så skal man kunne afholde de udgifter, der er forbundet med den. Det synes vi egentlig er et udmærket system, som vi skal holde fast i.«

Sådan et svar viser ifølge Allan Malskær, at Enhedslisten har mere jordforbindelse end regeringspartierne.

»Det er et ekstremt arrogant svar fra de Radikale. Jeg tror, der er mange parcelhusejere, der føler sig ramt af, at regeringspartierne siger »du skulle da have vist, da du købte et hus for ti år siden, at din grundskat ville blive mere end tredoblet.« Det er der ikke nogen mennesker, der ved noget om. Det er en uforskammethed at man sige den slags.«