»I weekenden blev vi ramt i hjertet«

Vi føler alle stor vrede og sorg over weekendens terrorangreb, hvor to mennesker blev dræbt og fem politifolk såret, siger Folketingets formand.

Folketinget holdt tirsdag eftermiddag et minuts stilhed efter weekendens terrorangreb. Her Folketingets formand, Mogens Lykketoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Efter weekendens terrorangreb er der stille på Christiansborgs gange. Mandagens mindehøjtideligheder med mange tusinde deltagere over hele landet har gjort indtryk - særligt på Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), der tirsdag åbner folketingssalen med en mindetale.

»I weekenden blev vi ramt i hjertet,« siger han.

De over 30.000 mennesker, der blandt andet var mødt op ved Krudttønden på Østerbro, er med til at cementere vores fælles kamp mod terror, understreger Mogens Lykketoft.

»De sidste par døgn – og ikke mindst ved de vældige folkemøder i aftes - har vi på tværs af trossamfund og politiske holdninger manifesteret vores vilje til at stå sammen og gøre alt for at afværge nye anslag mod vort folkelige fællesskab. Det skal ikke lykkes nogle få terrorister at hidse op til en kamp mellem verdensreligioner,« siger han.

I sin indledning betoner Folketingets formand, at »vi alle nærer dyb medfølelse« med de dræbte, sårede og deres pårørende ved terroranslagene mod først et debatarrangement på Krudttønden og efterfølgende den jødiske synagoge.

»Hjertet bløder, når fredelige borgere dræbes for deres brug af ytringsfriheden eller for deres tilhørsforhold til det jødiske samfund,« siger Lykketoft.

»Men vi vidste desværre godt, at Danmark var i risiko for at blive ramt, som det skete i London og Madrid og senest i Paris. Heldigvis har dygtig efterretningsindsats og politisamarbejdet over grænserne afværget mange tragedier siden 11. september 2001.«

Efter terrorangrebet i Paris i januar pegede Mogens Lykketoft på, at nutidens terrorister er unge, rodløse islamister, der er vokset op på bunden af det vestlige samfund. Og deres handlinger kan aldrig undskyldes med en dårlig barndom, understregede han dengang.

Folketingets formand takker for indsatsen fra politi og Politiets Efterretningstjeneste, PET, både ved de konkrete angreb og ved den hurtige opsporing af den formodede gerningsmand, og han afslutter sin tale med opfordringen om at holde et øjebliks stilhed for ofrene for weekendens terror.

Folketinget på Christiansborg Et minuts stilhed efter weekendens terror Mogens Lykketoft Helle Thorning-Schmidt. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.