I lang tid var det en succeshistorie. Nu beskyldes Nye Borgerlige for at pumpe medlemstal kunstigt op

Nye Borgerlige bekræfter, at partiet ikke melder medlemmer ud, bare fordi de stopper med at betale kontingent. Partiet afviser dog at holde medlemstallet kunstigt oppe. Omtrent 5.000 personer er i øjeblikket registrerede medlemmer, selvom de ikke betaler kontingent.

Pernille Vermund ønsker ikke at stille op til interview om sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske partier har i årevis været præget af faldende medlemstal.

Derfor har det vakt opsigt, når Nye Borgerlige som et i Folketinget småt parti har kunnet præsentere medlemstal på op mod 18.000, hvilket gør det til Danmarks tredjestørste parti målt på medlemmer.

Men det tal er oppustet og afspejler ikke det reelle antal aktive partimedlemmer, skriver Politiken.

Både navngivne og anonyme kilder forklarer nemlig til avisen, at der i årevis har fundet en praksis sted, hvor medlemmer, der stopper med at betale kontingent, stadig tæller som medlemmer i partiets officielle tal – og gør det i ubegrænset tid.

Kun en direkte henvendelse om ønsket udmeldelse har resulteret i udmeldelse af partiet.

Flere af kilderne beretter om, at praksissen er noget man taler om åbent i partiet, ligesom det i flere tilfælde er blevet dikteret fra Nye Borgerliges øverste luftlag på Christiansborg, at medlemmer ikke skulle slettes fra medlemsregisteret, bare fordi de stoppede med at betale kontingent.

Det siger blandt andet Jan Skræddergaard, der indtil 2020 var lokalformand for Nye Borgerlige i Kolding.

»Det var ikke ualmindeligt, at man hørte: Lad dem (medlemmer, der ikke fornyer deres medlemskab, red.) nu stå lidt, for det ser godt ud. Det har jeg hørt fra et højere sted i hvert fald,« siger Jan Skræddergaard til Politiken.

Nye Borgerlige oplyser, at 4.911 medlemmer ud af 16.726 registrerede medlemmer ikke har fornyet deres medlemskab og således ikke betaler kontingent til partiet.

Partiet afviser dog, at det på nogen måde puster tallet kunstigt op, og formand Pernille Vermund afviser at stille op til interview med Politiken.

Pernille Vermunds afløses tirsdag af Lars Boje Mathiesen som formand for Nye Borgerlige.