I frustration over reglerne skabte studerende Caroline Hoxer sin egen praktikplads: »Det kræver overskud, som er svært at finde«

Hun ville bruge sit friår på at tage ud i verden og ud i praktik som gymnasielærer. Men 25-årige Caroline Hoxer blev fanget i en af regeringens uddannelsesreformer, der ikke giver plads til pause. Nu har hun skabt sin egen praktikplads - ved siden af sit studie.

I fremtiden skal studerende på videregående uddannelser kunne tage en pause efter deres bachelor og stadig have ret til en plads på sin kandidat. For der skal ro i uddannelsessystemet, lyder det fra flere partier og fra parter. Caroline Hoxer Boelt Gregersen, som er i gang med at læse til gymnasielærer. Hun har ikke kunnet tage til udlandet eller starte praktik på grund af det nuværende retskrav. Hun har derfor fundet en frivillig praktik, som hun starter på mandag sideløbende med sit studie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter sin bachelor ville Caroline Hoxer tage en pause fra sit studie.

Hun ville til udlandet og undervise unge i engelsk. Måske til Kina.

Og så ville hun i praktik som gymnasielærer, så hun selv en dag kan blive en dygtig en af slagsen. Det er fire år siden.

Men så gennemførte regeringen fremdriftsreformen, og pludselig blev de ting ikke mulige.

Alle bachelorstuderende har krav på en plads på deres naturlige overbygning, hvis de starter direkte efter deres bachelor. Det såkaldte retskrav er ikke nyt, men med fremdriftsreformen og uddannelsesloftet er det mere aktuelt end før.

25-årige Caroline Hoxer er i gang med sit andet semester på sin kandidat på Københavns Universitet. Hun skal være gymnasielærer og undervise i engelsk og religion.

Ifølge sin fagkombination havde Caroline Hoxer ikke mulighed for at komme i praktik på sin bachelor. Planen var derfor at gøre det efter bacheloren i sin »pause«. Men da reformen kom, fik hun at vide, at hun ikke ville få plads på sin kandidat, hvis ikke hun brugte sit retskrav.

»Jeg fik at vide, at jeg kunne skyde en hvid pil efter min kandidat, hvis jeg tog et års pause. På det tidspunkt var der langt flere ansøgere, end der var pladser, og dem, der var, gik til studerende med retskrav. Hvis jeg ikke gik direkte, ville jeg ikke komme ind på min kandidat, og så kunne jeg ikke blive gymnasielærer,« siger hun.

Det kom som et chok for Caroline Hoxer og hendes medstuderende, at reformen ville ændre deres fremtidsudsigter. Hun kalder det et udtryk for »mistillid« fra politikernes side.

»Hvis politikerne tror, at folk vil have en pause efter deres bachelor for at holde fjumreår, er det helt fejlfortolket. Danske studerende er ambitiøse og vil gerne deres fag. Ingen er interesseret i at spilde egen eller andres tid,« siger hun.

At mange nu ikke har mulighed at tage en pause mellem deres bachelor og deres kandidat er et problem. For alle vil gerne skille sig ud. Det er ikke længere nok at have et studierelevant job, der i Caroline Hoxers tilfælde er som vikar på en folkeskole, og det er ikke længere nok med gode karakterer, mener hun.

Der er ikke længe til, at Caroline Hoxer får sin kandidat og skal ud på arbejdsmarkedet. Men udsigten til job er tvivlsom som gymnasielærer uden erfaring, og det har efterladt hende frustreret.

»Gymnasierne vil have lærere med erfaring, men hvordan er det, vi får erfaring? Ved at få lov til at prøve det af i praktik. Men det giver uddannelsessystemet os ikke tid til, så det er svært at knække koden,« siger hun.

Hun tog sagen i egne hænder og kontaktede en lærer på et københavnsk gymnasium. Caroline fremlagde sine frustrationer og havde heldet med sig. Mandag havde hun sin første dag foran en gymnasieklasse, hvor hun skal fortsætte ugen ud.

»Men det har jeg arrangeret, planlagt og forberedt ved siden af mit studie, afleveringer og mit studiejob. Det kræver overskud, som er svært at finde, men som havde været meget nemmere, hvis jeg havde haft den pause efter min bachelor,« siger hun.

Flere partier på Christiansborg vil nu udvide retskravet, så studerende kan tage et eller flere års pause efter deres bachelor og gøre de ting, Caroline Hoxer ikke fik mulighed for. Både SF, Radikale Venstre, Alternativet, Enhedslisten og DF vil udvide reglen. Venstre ser på det 'med meget positive øjne'. Læs mere her.