I Europa er terroristen sjældent islamist

Langt oftere er det venstreradikale og separatister, der har stået bag terrorangreb i EØS-landene siden 2001, end islamistiske ekstremister. Til gengæld har islamister dræbt langt flere mennesker.

Muslimer demonsterer i Sudan mod Frankrig og Charlie Hebdos seneste forside med Profeten Muhammed på forsiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH

Det er nok militante muslimer, der står bag. Nogenlunde sådan lød de dominerende spekulationer, der bredte sig i flere medier, kort efter Anders Behring Breivik havde chokeret Norge og Europa og bombet regeringskvarteret i Oslo i 2011.

Senere viste det sig, at Breivik var højreradikal og ikke islamist.

Faktisk begår islamister færre terror­angreb i Europa end separatister og venstre­radikale historisk set.

Berlingske Research har kategoriseret terror­grupperne bag de 757 terrorangreb, der har fundet sted i EØS-landene – de 28 EU-lande samt Norge, Lichtenstein og Island – siden 11. september 2001 til og med 2013. Terror­angrebene fremgår af University of Marylands »Global Terrorism Database«.

Opgørelsen viser, at islamistiske terrorgrupper eller enkeltpersoner har stået bag 28 angreb i perioden. Til sammenligning har venstreradikale grupper, ikke mindst i Grækenland, gennemført 176 angreb i perioden. Separatistiske grupper, herunder for eksempel den baskiske gruppe ETA, har også hyppigt gennemført angreb.

Se grafikken her

Men – og det er et stort men – de islamistiske terrorgrupper har i perioden både såret og dræbt langt flere personer end de andre grupper tilsammen.

Ifølge opgørelsen er 268 personer dræbt som følge af islamistisk terror i Europa.

Det er faktisk færre, end mange tror, vurderer, seniorforsker international sikkerhed ved DIIS, Lars Erslev Andersen.

»Med så meget, der bliver skrevet, lovgivet, og med de penge, der bliver brugt på bekæmpelse af terror, tror jeg, at mange vil forvente et højere tal. Jeg prøvede lige at spørge folk omkring mig, og her var gættet, at flere tusinde var dræbt i Europa som følge af militante muslimer. Det er jo langt fra,« siger Lars Erslev Andersen.

At islamister ligger klart øverst på listen over flest drab, skyldes især angrebene mod flere tog i Madrid den 11. marts 2004 og i Londons metro den 7. juli 2005. Her døde i alt 247 personer, hvilket udgør ni ud af ti af ofrene for islamisk terror i perioden. Terrorgruppen Abu Hafs al-Masri-brigaderne stod bag begge angreb.

Angreb eksploderet uden for Europa

Et andet enkeltangreb, som fylder meget i statistikken over terrordræbte i Europa, er Anders Behring Breiviks angreb i Oslo og på øen Utøya, hvor 77 mennesker mistede livet. Breivik står dermed alene bag samtlige mord begået af højreradikale terrorgrupper i ­opgørelsen.

Selv om terrorisme fylder meget i europæernes bevidsthed, sker der faktisk færre terrorangreb i dag end omkring årtusindeskiftet. De amerikanske data viser til gengæld, at antallet af terroraktioner i verden som helhed er vokset et til et hidtil uset højt niveau. Det bekræfter Lars Erslev Andersen.

»Vi har helt overordnet set fået beskyttet os mod terrorisme i Europa og Vesten, men prisen har været langt mere terrorisme i resten af verden,« siger han.

Taleban er den gruppe, der på verdensplan står for flest terroraktioner og flest drab.