I et TV-program fortæller Lars Løkke om sin dramatiske afsked fra Venstre-mødet: »Så kører jeg væk«

Tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen tog en sidedør ud fra et mødelokale på et sydjysk hotel, og så var han ikke længere formand for sit parti. I en ny TV-dokumentar fortæller han om de tanker, han gjorde sig før, under og efter det dramatiske møde.

»Jeg tror, jeg var til stede i 24 minutter inklusiv fællessangen,« forklarer tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen i en DR-dokumentar om det hovedbestyrelsesmøde i Venstre, hvor han trådte tilbage som partiets formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sensommerens formandsopgør i Venstre vil for altid stå tilbage som en af de mest markante politiske begivenheder i valgåret 2019.

En brandvarm augustdag tog Venstres hidtidige formand, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, sit gode tøj og forlod partiets hovedbestyrelsesmøde på Hotel Comwell Kellers Park i Brejning sydøst for Vejle. Trådte tilbage som partiformand for Venstre.

»Jeg har ikke så meget lyst til at snakke om alt det der,« siger Lars Løkke Rasmussen i en ny TV-dokumentar om året i dansk politik, »Lars, Mette og magten«, som DR1 sender på søndag, og som allerede er tilgængelig på DRs hjemmeside.

Alligevel deler den tidligere Venstre-formand nogle af de tanker, han gjorde sig, før og efter sin overraskende sortie fra hotellet i Brejning.

»Jeg tror, jeg var til stede i 24 minutter inklusiv fællessangen og gjorde rede for mit rationale og kunne også mærke, at der var nogen, der havde lyst til at diskutere det. Ingen ved, hvor diskussionerne havde ført os hen, så derfor har jeg, allerede inden jeg går ind, truffet den foranstaltning, at når jeg har sagt tak for denne gang, tager jeg en sidedør. Jeg har fået min egen bil kørt frem, og så kører jeg væk,« siger Lars Løkke Rasmussen undervejs i programmet.

Tilbage i august skrev Berlingske i sin dækning af det dramatiske møde, at »flere af de tilstedeværende fortæller, at de var lamslåede«:

»Efter ti år med Løkke som formand har de fleste i Venstre lært, at alt kan ske, når han er involveret, og mange havde forberedt sig på at skulle håndtere ethvert tænkeligt scenarie. Vedtægterne var blevet nærstuderet og baglandet konsulteret – man havde forberedt sig til »kamp mod Løkke«, som én formulerer det. Mange var derfor overraskede over, at Lars Løkke Rasmussen nu gav op,« skrev Berlingske.

»Festen slutter«

Lars Løkke Rasmussen mødte i modsætning til den nu tidligere Venstre-næstformand Kristian Jensen ikke pressen efter hovedbestyrelsesmødet i Venstre. Løkke har i et tidligere interview til DR forklaret sin beslutning med ordene, at »hvis jeg bare går ud og møder pressen spontant, så kommer jeg til at sige nogle ting, jeg vil fortryde, og som kan være til skade for både mig selv og mit parti«.

På samme vis siger Lars Løkke Rasmussen i den nye dokumentar, at »det kan ikke lade sig gøre at holde sin mund, hvis man går ud og konfronterer en glubsk dansk dagspresse, som virkelig har bagt op til drama«.

»Så får jeg den idé, at hvis jeg kører hjem, står der sikkert nogen foran opgangen. Og det fik jeg sådan set også bekræftet i bilen på vej hjem, og så tænkte jeg, at »så kører jeg ikke hjem – så finder jeg på noget andet«. Og så kørte jeg en tur på Hotel Koldingfjord, ringede til min søde kone og mine børn og sagde, »har I ikke lyst til at komme en tur over på Koldingfjord?«,« fortæller Lars Løkke Rasmussen.

Og familien kom da også, hvilket Lars Løkke Rasmussen delte med omverdenen på Instagram selv samme aften.

»Politik har været mit liv, siden jeg var 16 år. For mine børn har jeg som politiker … det har været deres liv, altid. På godt og ondt er de blevet slæbt igennem det her,« siger Lars Løkke Rasmussen i DR-dokumentaren og slutter:

»De ved godt, at det er en stor ting, at festen slutter.«

»Lars, Mette og magten« bliver sendt på DR1 søndag klokken 21.20.