I et talkshow tog statsministeren ansvaret for beslutningen – nu peger flasken »entydigt« på hende, lyder det

En gammel udtalelse fra statsminister Mette Frederiksen (S) om ansvaret i minksagen vækker opsigt både blandt eksperter og politikere. »Endnu engang skyder eksperter statsministerens søforklaringer ned,« lyder det fra en partileder.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i december 2021 til Minkkommissionen, at ansvaret for beslutningen om at aflive alle landets mink lå hos tidligere landbrugs- og fødevareminister Mogens Jensen (S). I november 2020 sagde hun dog i et tv-program, at hun selv havde ansvaret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En udtalelse, som statsminister Mette Frederiksen (S) gav i minksagens spæde start i november 2020, vækker nu opsigt blandt politikere.

I TV 2-programmet »Go’ Aften Live« sagde Frederiksen, at det var regeringens Koordinationsudvalg, der besluttede, at alle danske mink skulle aflives.

»Og det er mig, der har ansvaret for de beslutninger, der træffes der. Men beslutningen er ikke forkert,« sagde Mette Frederiksen.

Flere eksperter siger til Berlingske, at de ord står i skarp kontrast til Mette Frederiksens hidtidige forklaring om, at den formelle beslutning om at slå minkene ned blevet truffet af Fødevareministeriet og tidligere minister Mogens Jensen (S).

Og ifølge den konservative sundheds- og landbrugsordfører, Per Larsen, bestyrker det ham i troen på, at statsministeren ikke kan sige sig fri for alt ansvar i minksagen.

»Når man er så involveret i en sag og sidder for bordenden i det udvalg, der træffer beslutningen, så er der ingen tvivl om, hvor pilen peger hen. Og det har hun så også selv sagt nu,« siger Per Larsen.

Ingen turde række hånden op

Ordene faldt på TV 2 den 12. November 2020, hvor diskussionen om lovhjemmel var på sit højeste, men de dukkede op igen, da Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, fredag den 1. april blev genafhørt i Minkkommissionen.

Hele sagen efterlader et billede af et statsministerium, der ifølge Per Larsen har udøvet så stor magt, at ingen omkring statsministeren har turdet række hånden i vejret og spørge, om der overhovedet var lovhjemmel til at aflive alle mink.

Men kan der ikke være noget ræson i, at det er ressortministeren, som sidder med mest viden om sagen, og som derfor også skal stå på mål for en eventuel forkert beslutning?

»Statsministeriet har været så detaljeorienteret og blandet sig så meget i fagministeriernes områder. Derfor peger ansvaret selvfølgeligt også derhen, hvor beslutningerne træffes,« siger Per Larsen.

Og med den genopdagede udtalelse fra Mette Frederiksen er Per Larsen kun blevet endnu mere overbevist om, at beslutningerne omkring aflivningen af danske mink er truffet i Statsministeriet.

»Mette Frederiksen burde gå af!«

Med henvisning til Berlingskes historie langer Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, ligeledes ud efter Mette Frederiksens udflytning af ansvaret for den ulovlige ordre.

»Endnu engang skyder eksperter statsministerens søforklaringer ned. Statsministeren bærer et stort ansvar for minkskandalen, og det er uklædeligt at hun forsøger at tørre det hele af på stakkels Mogens Jensen,« skriver Alex Vanopslagh på Twitter.

Mogens Jensen var minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde indtil den 19. November 2020 – en uge efter statsministerens ord faldt i »Go’ Aften Live« – hvor han blev tvunget til at forlade ministerposten som følge af minksagen.

På Facebook raser også Nye Borgerliges folketingsmedlem Lars Boje Mathiesen over genkomsten af Mette Frederiksens udtalelser.

»Mette Frederiksen burde gå af!« skriver Lars Boje Mathiesen på Facebook.

»Jeg kommer ikke til at gå ind i det«

Berlingske har kontaktet Statsministeriet for at få en kommentar til kritikken. Ministeriet henviser imidlertid til Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen.

»Vi har været med til at nedsætte en granskningskommission, som skal undersøges forløbet. Jeg kommer ikke til at gå ind i det her konkrete forhold, som helt åbenlyst vedrører et spørgsmål, som kommissionen forholder sig til,« siger Christian Rabjerg Madsen.

Kan du se, hvorfor nogen kunne tænke, at der er en modsætning mellem, at Mette Frederiksen tager ansvaret på tv, og at Mogens Jensen derefter går af, fordi ansvaret pludselig lå hos ham?

»Nej, det kan jeg ikke. Og jeg kommer ikke til at gå yderligere ind i det.«

Hvorfor kan du ikke se det?

»Jeg kommer ikke til at gå nærmere ind i det.«

Kritikken fra de tre borgerlige politikere har Christian Rabjerg Madsen ikke meget til overs for.

»Der er tale om tre partier, som, allerede inden kommissionen var gået i gang med arbejdet, stemte for, at statsministeren skulle for en rigsret. Jeg mener, at det er useriøst, og det er svært at tage deres kritik alvorligt.«

De kritiserer blandt andet, at statsministeren har afgivet to modsatrettede forklaringer. Hvad tænker du om den kritik?

»Det er jo bare en anden måde at spørge ind til det, som Minkkommissionen også skal forholde sig til.«

Kritiserer du politikernes kritik eller deres fremgangsmåde gennem minksagen eller den kritik, de kommer med her?

»Jeg er uenig i deres kritik, og jeg mener, at de har afsløret en alvorlig mangel på seriøsitet ved at stemme for en rigsret, før kommissionen begyndte sit arbejde.«

Er du uenig i den konkrete kritik, de kommer med her?

»Ja, den er jeg uenig i, men jeg kommer ikke til at gå nærmere ind i det.«