I et opsigtsvækkende brev retter 24 medlemmer af Socialdemokratiet en skarp kritik mod ledelsen: »Vi bliver nødt til at have os en snak«

Det ulmer i det socialdemokratiske bagland, og nu forstærkes kritikken af partiledelsen på Christiansborg.

På få dage er presset på statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen vokset frem fra egne rækker, efter at dele af Socialdemokratiets bagland skarpt har kritiseret den politiske linje på udlændingeområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Nok er nok.

Det er grundtonen i et harmdirrende brev, som 24 medlemmer af Socialdemokratiet på tværs af partikredse har stilet til partitoppen.

I skarpe vendinger lyder budskabet fra underskriverne til partiledelsen, at »vi bliver nødt til at have os en snak«.

»En sætning, som ofte er starten på en afgørende snak i et forhold, der er kørt skævt lidt for længe. Det er sådan set også situationen her. Vi, dele af Socialdemokratiets bagland, og ledelsen bliver nødt til at få os en ærlig snak og en ærlig debat om den førte værdipolitik. Det være sig retspolitikken, tilgangen til internationalt samarbejde og måske særligt udlændinge- og flygtningepolitikken,« fremgår det af brevet, som Berlingske er i besiddelse af.

Brevet kommer i kølvandet på den seneste tids ulmen i partiets bagland, hvor der er stigende utilfredshed med S-regeringens politik på særligt udlændingeområdet.

Især har sagerne om hjemsendelser af syriske flygtninge, danske børn i syriske fangelejre og arbejdet med at finde et modtagecenter for asylansøgere i et tredjeland vakt kritik i det socialdemokratiske bagland.

»En voldsom ulmen under overfladen«

I brevet hævder underskriverne – hvoraf flere er medlemmer af by- og regionsråd – at de langt fra står alene med deres kritik.

»Selvom vi anerkender, at et flertal i partiets folketingsgruppe støtter store dele af den førte politik, mærker vi samtidig en voldsom ulmen under overfladen lokalt i partiforeningerne. Flere af vores venner og aktive (nu tidligere) partifæller har valgt at sige farvel til partiet. Nogle efter mange aktive år i partiet,« lyder det:

»Det er dem, der nu har fået nok. Det er dem, der har følt sig negligeret og frosset ude alt for længe af en alt for lukket debatkultur. Særligt når det kommer til udlændinge- og flygtningepolitikken.«

Daniel Prehn, tidligere kredsformand i Roskilde og byrådsmedlem samme sted og nu menigt medlem af Socialdemokratiet, har taget initiativ til brevet.

Over for Berlingske uddyber han, at der ikke siden DONG-sagen har været en sådan ulmen på partiets indre linjer.

»Jeg har været aktiv i partiet i mange år, og jeg kan bare mærke – og jeg kan også se det på de forskellige meldinger, der har været på det seneste – at der er en ulmen under overfladen, jeg ikke føler, jeg har set før i partiet,« siger Daniel Prehn og uddyber:

»Jeg vil gerne have en debat om, om snittet er lagt rigtigt. Og hvis ikke man vil ændre udlændingepolitikken, kunne det være, man så i stedet skulle bruge flere penge på udviklingspolitikken. Jeg kan fornemme på rigtig mange af dem, jeg har snakket med, at de ikke ved, præcis hvordan debatten skal tages. Der bliver ikke fra partitoppens side taget stilling til de ønsker og holdninger, der normalt skal tages stilling til i et politisk parti.«

Om debatkulturen i partiet lyder det fra de 24 underskrivere, at »ledende personer« har ringet og skældt ud og »blokeret os på sociale medier«. Der berettes også om et eksempel, hvor et medlem er blevet taget til side ved arrangementer og er blevet fortalt, at vedkommende »ikke skal tale imod partilinjen«.

»Vi har set meningsfæller forsøgt frosset ud af partiet, fordi vi var/er uenige i balancen i den førte politik,« står der i brevet.

Dagbladet Politiken, som beskriver brevet tirsdag aften, bad tirsdag eftermiddag statsminister Mette Frederiksen (S) om en kommentar til kritikken i forbindelse med spørgetimen i Folketinget.

»Ja, jeg lytter. Og jeg ved også, at det ikke er alle socialdemokrater, der er enige. Men det betyder jo ikke, at regeringen ændrer politik. Og det betyder slet ikke, at når Socialdemokratiet før valget sagde, at vi arbejder for et nyt asylsystem, eller når Socialdemokratiet før valget sagde, at vi gik til valg på en midlertidighed på asylområdet, at det så ændres. For det gør det selvfølgelig ikke«, siger statsministeren til avisen og slår fast, at Socialdemokratiet »ikke kommer til at slingre igen på udlændingepolitik«.