I dag vedtager Folketinget loven, som ingen elsker: »De unge har desværre frosset forgæves«

I dag bliver det omstridte uddannelsesloft formentligt vedtaget i Folketinget. Loven, der skal begrænse dobbeltuddannelser, har udløst en række reaktioner blandt de røde politikere, og Christiansborg har haft besøg af sovende studerende.

Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketinget skal i dag vedtage den omdiskuteret lov, der skal begrænse dobbeltuddannelser. Flertallet består af Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, men det er ikke med nogle af politikernes gode vilje, at loven får et ja i dag.

»Nogle gange laver vi noget lovgivning, hvor vi må sige, at hvis vi havde alle penge i hele verden, så var det nok ikke her, vi var startet med at lave begrænsninger. Men når vi ikke har alverdens penge, synes vi, at det er rimeligt,« siger Christine Antorini (S) til TV2.

Den omstridte lov betyder, at studerende ikke kan begynde på en ny uddannelse på samme eller lavere niveau, hvis de allerede har gennemført en uddannelse. Berlingske har tidligere i år bragt historien om Mette, som havde planer om at blive læge, men det kan ikke lade sig gøre, hvis den nye lov bliver vedtaget som ventet.

I dag læser hun en bachelor i biokemi på Københavns Universitet, men den uddannelse skulle egentlig blot være et springbræt til at stå bedre, når hun skulle søge kvote 2-optag til medicinstudiet. Men med en færdiggjort bachelor i biokemi er det ikke længere muligt at læse en bachelor i medicin, fordi det er på samme niveau. I et brev til sin rektor bønfalder hun om at dumpe - fordi afslutter du ikke din uddannelse, kan du godt begynde på en ny.

Mette er ikke den eneste studerende, der er utilfreds med den nye lov. I løbet af weekenden har studerende sovet foran Christiansborg i protest, og i går søndag den 18. december var der demonstration på Vor Frue Plads, som bl.a. var arrangeret af Danske Studerendes Fællesråd, Pædagogstuderendes Landssammenslutning og Sygeplejestuderendes Landssammenslutning. Og Studerende på kollegiet Regensen i København har indsamlet ca. 52.000 underskrifter mod uddannelsloftet.

Men de studerende er ikke de eneste, som er uenige med de tre partiers beslutning i dag. Blandt de røde partier har der også været en del modreaktioner. Både Martin Lidegaard fra Radikale Venstre og gruppeformand for SF Jakob Mark har på Twitter været ude med riven og udtrykt, at et uddannelsesloftet er en fejl.

SF og Radikale Venstre har også undervejs iværksat kampagner, der bl.a. spørger: »Hvofor må en maskinmester ikke blive pædagog?«

300 mio. kr. til dagpengesystemet

Ved at sætte begrænsninger for at tage flere uddannelser på samme niveau, kan der på sigt vindes 300 mio. kr. årligt. Penge, der skal bruges i dagpengesystemet, så færre løber tør for dagpengekroner. Ifølge uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) er det »den mindst ringe« finansieringsmulighed. Det skriver TV2 i dag.

»Jeg synes, det kan forsvares. Man må tage det som det, det er: Udtryk for en politisk prioritering,« sagde Søren Pind i fredags, da Folketinget debatterede forslaget.

2200 mennesker begyndte i 2014 på en ny uddannelse, og de ville have været omfattet af den nye lov. Men regeringen forventer, at omkring 30 pct. vil få dispensationen til at starte på en ny uddannelse på samme niveau pga. lovens undtagelser, og loven vil derfor omfatte 1500 mennesker årligt.

Lovens undtagelser kan for eksempel være af helbredsmæssige årsager, eller deres uddannelse er forældet.