»I dag fortryder jeg, at jeg ikke selv sagde stop som minister«: Da Søren Gade mistede sin kone, skulle han have trukket sig

I kølvandet på sin kones død, skulle Søren Gade have trukket sig som minister. Det siger han i dag til et interview i Kristeligt Dagblad. I stedet for at redde sig selv kom han til at holde fast for længe.

Søren Gade (V) sagde farvel til politik i 2010, men i dag har han indset, at han skulle have trukket stikket tidligere. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Den prominente jyske venstremand Søren Gade, som i dag sidder i Europa-Parlamentet, sagde egentlig farvel til politik i 2010. Det skete, efter at et turbulent forløb om læk af fortrolige oplysninger samt den såkaldte jægerbogssag havde gjort hans liv som Forsvarsminister svært.

Herefter var han alene. De venner, han troede, han havde i politik, ringede ikke længere. Hans to døtre var i fuld færd med at flytte hjemmefra. Hans kone var død to år forinden, i 2008.

Og i dag fortryder Søren Gade, at han ikke stoppede som minister, da hans kone, Helle Buskbjerg Poulsen, gik bort efter længere tids sygdom, skriver Kristeligt Dagblad.

»I dag fortryder jeg, at jeg ikke selv sagde stop som minister, da Helle døde. Jeg har altid sagt til mine døtre, at de skal redde sig selv, fordi der ikke kommer nogen anden og gør det. Men her blev jeg ramt af mine egne ord. Jeg kunne ikke redde mig selv,« siger Søren Gade til Kristeligt Dagblad.

I interviewet reflekterer han over, hvordan hans liv ville have været nemmere, hvis han havde trukket det toppolitiske stik, da han mistede sin kone. I dag sammenligner han imidlertid sig selv med »en bokser, der altid havde endnu en kamp, han lige skulle vinde«.

Men i 2010 frygtede Søren Gade altså, at hans person kunne komme til at stå i vejen for fremskridt i forsvarspolitikken, og derfor valgte han at træde tilbage som forsvarsminister og som politiker, sagde han dengang.

Alligevel havde han ikke kæmpet sin sidste politiske kamp.

Ved Folketingsvalget i 2015 gjorde Søren Gade nemlig comeback, og blev valgt ind i Folketinget for Venstre. I 2019 fortsatte han så det comeback ved at blive valgt til Europa-Parlamentet.