I dag bliver Folkemødet skudt i gang, men måske bliver det sværere at få øje på magthaverne

Tusindvis af besøgende vil torsdag sejle over Østersøen for at tage til Folkemødet på Bornholm. Gæsterne, journalisterne og branchefolkene vil være mange, men politikerne færre.

Arkivfoto: De mange tusinder gæster på dette års folkemøde vil få sværere ved at spotte politikere end normalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Et gråt tæppe af skyer hænger tung på himlen, da Berlingske ankommer til Allinge på Bornholm.

Torsdag starter Folkemødet på solskinsøen, der ifølge begivenhedens egen hjemmeside trækker flere end 100.000 besøgende til øen. Men måske vil de mange gæster, arrangører, journalister og folket bide mærke i, at antallet af politikere er færre, end det plejer at være.

For Folkemødet vil som bekendt blive afholdt efter en lang valgkamp, og S-formand, Mette Frederiksen er forhandlingsleder i regeringsforhandlingerne med Enhedslisten, SF og Radikale Venstre.

Og af netop den grund, ser det ud til, at politikerne bliver færre på folkemødet og vil være på solskinsøen i kortere tid ad gangen.

Julie Christine Artke er programansvarlig ved Folkemødet. Hun fortæller, at hun oplever, at flere politikere ikke kommer til årets folkemøde på grund af regeringsforhandlingerne, eller fordi de vælger at blive hjemme sammen med familien for at komme sig oven på en lang valgkamp.

»Der kommer færre politikere, end der plejer at gøre. Men når det er sagt, modtager vi lister fra de forskellige partier over, hvilke politikere der kommer. Og jeg synes, der kommer mange, i forhold til hvad man kunne have ventet,« siger Julie Christine Artke.

Lys og lygte

Kasper Dam Schultz er specialkonsulent ved DTU og er med til arrangere nogle af DTUs arrangementer på Folkemødet. Han fortæller, at han og hans kollegaer i år har haft sværere ved at finde politikere, der har haft mulighed for at deltage i deres arrangementer, end til de tidligere år.

»Timingen er uheldig,« siger han.

»Vi ved jo endnu ikke, hvem der skal sidde i regering, og hvem der er ordførere på diverse områder. Derfor kan det være svært at få politikere til at deltage,« fortæller Kasper Dam Schultz og påpeger, at det derfor er naturligt svært at finde folk og især også flere ugers valgkamp.

Kan det mærkes på DTUs arrangementer?

»Det håber vi ikke. Vi sætter vores lid til at vores moderatorer kan få en god debat op at stå. Men det er klart, at hvis man har debatter uden politikere, mangler vi jo deres side. Så det er en lille svækkelse af debatterne. Men det er jo fuldt forståeligt og naturligt, at det er svært at få politikere til at deltage efter en lang valgkamp,« siger Kasper Dam Schultz.

Desperate invitationer

Socialdemokratiets Peter Hummelgaard fortæller, at langt de fleste af hans kollegaer har meldt fra til årets folkemøde. Og egentlig ville han også gerne selv melde fra. Peter Hummelgaard begrunder sin deltagelse på Folkemødet med, at han i år har lovet sin svigermor at tage med hende til Bornholm.

»Folkemødet er hyggeligt, sjovt og nyttigt. Men det sidste, man har energi til lige nu, er at stå i flere debatter, efter man har gjort det den seneste halvanden måned. Jeg kan godt forstå, at folk bliver hjemme, og jeg har klart det billede, at rigtig mange politikere også vælger det. Jeg kan også se det på de mange desperate invitationer, jeg har fået fra forskellige organisationer.«

Meningen med Folkemødet er vel også, at »folket« skal kunne stille politikerne spørgsmål. Bør I ikke deltage i det?

»Jo, det er rigtig nok. Men folket har jo også spurgt og hørt på mig i halvanden måned. Jeg tror ikke, det er folkets behov, men snarere interesseorganisationernes behov.«