I dag åbner Folketinget: Her er dagens program

Alt er, som det plejer; gudstjeneste, kongeligt besøg, en statsministertale og som sædvanlig en stor demonstration. Velkommen til åbningen af Folketinget.

Christiansborg Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

I dag begynder et nyt folketingsår.

Dagen markerer den officielle afslutning på politikernes sommerferie og starten på et nyt år i Danmarks lovgivende forsamling.

Politiko.dk guider dig herunder igennem programmet for dagen:

Kl. 07.00: Hører du til de politisk interesserede og er samtidig morgenfrisk, skal du stå klar foran Folketingets besøgsindgang i Rigsdagsgården kl. 07.00. Her udleveres et begrænset antal billetter til offentligheden. Billetterne kan ikke reserveres på forhånd.

Kl. 10.00: Gudstjeneste for folketingsmedlemmerne i Christiansborg Slotskirke.

Kl. 11.40: Dronningen og de andre medlemmer af kongehuset ankommer til Christiansborg. Her bliver de modtaget af Folketingets nye formand, Pia Kjærsgaard.

Folketingets åbning 2013. Dronning Margrethe ankommer til Folketingets store trappe. Folketingets presidium tager imod (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

På turen op ad trappen og ind i Folketinget bliver medlemmerne af kongehuset ledsaget efter følgende system:

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, ledsager dronningen.
1. næstformand Helle Thorning-Schmidt ledsager prinsgemalen.
2. næstformand Kristian Pihl Lorentzen ledsager kronprinsen.
3. næstformand Stine Brix ledsager kronprinsessen.
4. næstformand Mette Bock ledsager prins Joachim.
Folketingets direktør Carsten U. Larsen ledsager prinsesse Marie.
Sekretariatschef Søren Koushede ledsager prinsesse Benedikte.

Det er kutyme at Folketingets medlemmer rejser sig, når dronningen træder ind i Folketingssalen. Den tradition har tidligere fået folketingsmedlemmer til at vente uden for folketingssalen og først gå ind, når dronningen har sat sat sig. Om det også bliver tilfældet i år, kan vi ikke vide med sikkerhed.

Kl. 12.00: Præcis kl. 12 begynder folketingsårets første møde. Mødet ledes af det medlem, der har siddet længst tid i Folketinget. Igen i år er det Bertel Haarder (V). Han har været medlem af Folketinget i 35 år.

Valg af formand: Det første punkt på dagsordenen er valg af formand for Folketinget. Det forventes, at Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti genvælges til posten. Hun nåede at blive valgt til posten d. 3. juni, men skal genvælges til posten for det kommende folketingsår.

Valg af næstformænd: Efter at have valgt en formand, skal Folketingets fire næstformænd vælges. De fire næstformænd vælges blandt de største partier på Christiansborg. De fire nuværende næstformænd er Helle Thorning-Schmidt (S), Kristian Pihl Lorentzen (V) , Stine Brix (EL), Mette Bock (LA). Tilsammen udgør Folketingets Formand og næstformændene Folketingets Præsidium.

Åbningstalen: Efter valgene til præsidiet får statsministeren ordet. Lars Løkke Rasmussen (V) vil gå på talerstolen og holde sin åbningstale. Det følger af grundloven, at statsministeren i sin tale skal gøre status over rigets tilstand samt præsentere nogle af regeringens initiativer for det kommende år.

I år overværer regentparret, kronprinsparret, D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie og H.K.H. Prinsesse Benedikte åbningstalen, meddeler Kongehuset. Det gjorde de også sidste år.

Konghuset til Folketingets åbning sidste år (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Kl. 17.00: En demonstration for »en ordentlig behandling af flygtninge« finder sted om eftermiddagen. Demonstrationen er planlagt til at starte foran Udlændingestyrelsen og derefter bevæge sig mod Christiansborgs Slotsplads. I skrivende stund er der 26.000 tilmeldte på Facebook.

Åbningsdebat: Statsministerens åbningstale bliver ikke debatteret på dagen for Folketingets åbning, det sker først torsdag d. 8. oktober kl. 10.00, hvor den traditionelle åbningsdebat afholdes. Sidste år varede åbningsdebatten 14 timer og 8 minutter.

Folketingets åbning kan føles på Politiko.dk eller på Folketingets tv-kanal.

Kilder: Folketinget og Kongehuset