I byrådet kan man sagtens flette fingre med fjenden

For at undgå spildte stemmer har partierne op til valget indgået valgforbund på kryds og tværs. Det fører til særprægede ægteskaber mellem partier på hver sin fløj.

På landsplan kan man ikke beskylde Enhedslisten og Konservative for at være perlevenner. Men i Nyborg Kommune fletter de så meget fingre, at de har slået pjalterne sammen i et valgforbund, hvor også SF, Socialdemokratiet og Radikale er med.
Det betyder, at konservative vælgere kan være med til at sikre Enhedslisten en plads i byrådssalen - og omvendt.

Enhedslistens topkandidat, Benny Pieszak (Ø), medgiver, at partiets vælgere kan ende med at sikre et konservativt mandat.

»Jamen, sådan er det jo i et valgteknisk samarbejde,« siger han og afviser, at samarbejdet skaber forvirring:

»Vi er selvstændige partier, der går til valg på hvert vores program, og det er det, man må vælge ud fra«.

De to partier understreger, at de ser forskelligt på det meste, men ønsket om at sikre socialdemokraten Erik Christensen endnu en periode i borgmesterstolen forener dem.

»Han er en meget pragmatisk og handlingsorienteret politiker, og han er ikke en borgmester, der har fagbevægelsen siddende på skødet. Som konservativ har jeg ikke de store problemer med ham,« siger Hans Henrik Kongsmark (K), konservativ spidskandidat.

Heller ikke han mener, valgforbundet forvirrer.

»Det handler dybest set om, at vi gør det, som mange politikere bare siger, at de gerne vil - arbejde henover midten. Det handler også om, hvem vi tror, er den borgmester, der kan føre Nyborg videre,« siger han.

Langt de fleste valgforbund i kommunerne består af partier, der er naturlige samarbejdspartnere, men i Nyborg Byråd er forholdet mellem Venstre og de Konservative så forpestet, at Hans Henrik Kongsmark afviser tanken om Venstres spidskandidat, Kenneth Muhs (V), som borgmester:

»Det handler om, hvorvidt man vil have en uerfaren mus eller en gammel rotte,« siger han og fortæller, at han derimod ikke har nogen problemer i forhold til Enhedslisten:

»Jeg har kendt Enhedslistens spidskandidat helt fra min barndom. Han er et ordentligt og redeligt menneske. Han er ikke speciel kommunist-agtig. Det er ikke en mand, der skader kommunen,« siger Hans Henrik Kongsmark.

Helt overordnet er det en fordel at indgå valgforbund, fordi man undgår stemmespild, forklarer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Valgforbundet betyder, at to partier, som hver især kun får krydser til halvandet mandat, kan udnytte hinandens stemmer og tilsammen opnå tre mandater. Uden valgforbund ville det kun være blevet til to mandater.

»Rent valgmatematisk kan man aldrig tabe noget ved at være med i valgforbund. Der kan være nogle vælgere, som ikke bryder sig om dem, man går i valgforbund med og derfor ikke stemmer på én, men jeg tror, sandheden er, at langt de fleste vælgere ved ikke, hvilket valgforbund, deres parti er med i,« siger Roger Buch.

Han påpeger, at valgmatematikken er skruet sammen, så det oftest er valgforbundets store parti, der løber med gevinsten. Og det stiller de mindre partier i et dilemma:

»Set ud fra et blokstrategisk synspunkt er det bedst, at hele blokken går sammen i et valgforbund, men det er ikke særlig attraktivt for de små partier, fordi det som regel er den storebror, der løber med gevinsten. Derfor vil det ofte være klogere for små partier at gå sammen med hinanden i stedet for at gå sammen med storebror,« siger kommunalforskeren.