I 2013 hældte den socialdemokratisk ledede regering forslaget ned ad brættet: Nu skal den tage stilling på ny

Et politisk flertal og et nyt forslag vil formentligt tvinge Mette Frederiksens regering til at lovgive om mere øremærket barsel til mænd. Men i 2013 droppede den socialdemokratisk ledede regering – med Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister – netop det.

(ARKIVFOTO) Fra venstre: Helle Thorning-Schmidt (S), Johanne Schmidt Nielsen (EL), Margrethe Vestager (RV) og Anders Samuelsen (LA). I forbindelse med regeringsdannelsen i 2011 blev øremærket barsel til mænd nedskrevet i regeringsgrundlaget. Regeringen bestod af Socialdemokratiet, SF og De Radikale. Enhedslisten var støtteparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Et vaskeægte løftebrud«.

Det var ordene fra den daværende radikale leder Margrethe Vestager, da regeringen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen droppede øremærket barsel til mænd i 2013.

To år forinden – i forbindelse med regeringsdannelsen i 2011 – blev øremærket barsel til mænd ellers nedskrevet i regeringsgrundlaget. Regeringen bestod af Socialdemokratiet, SF og De Radikale. Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister, og det var hende, der skulle stå for at føre den øremærkede barsel ud i livet – men det blev altså i sidste ende ikke til noget.

Nu er det tiden kommet til, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) med stor sandsynlighed skal gøre mere øremærket barsel til virkelighed.

Således kunne Berlingske mandag fortælle, at der er indgået en stor aftale mellem arbejdsmarkedets tungeste parter – på den ene side Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der repræsenterer 1,3 millioner lønmodtagere, og på den anden side Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som repræsenterer mere end 25.000 virksomheder. Parterne lægger op til en række grundlæggende forandringer for landets forældre.

For det første lægger parterne op til en total ligestilling mellem mor og far, der som udgangspunkt får ret til den præcis samme mængde barsel.

For det andet bliver 11 uger øremærket til både mødre og fædre.

Det betyder, at hvis ikke landets fædre og medforældre tager fri fra arbejde i 11 uger, vil de ugers barsel helt bortfalde. De 11 ugers ret til fædreorlov kan altså ikke overføres til moderen.

En række partier sagde mandag aften til Berlingske, at de støtter forslaget om, at barsel skal fordeles ligeligt mellem kvinder og mænd.

Det tyder således på, at et flertal i Folketinget vil ophøje dele af aftalen til lov. Der er dog stadig uenighed blandt partierne om, hvor mange ugers barsel der skal øremærkes.

Årelange uenigheder

Men ifølge Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, har øremærket barsel i årevis været årsag til interne uenigheder i Socialdemokratiet.

»Den øremærkede orlov var aftalt, skrevet ind i regeringsgrundlaget, der var flertal for det i Folketinget. Alligevel besluttede Helle Thorning-Schmidt at droppe det til mange socialdemokraters og venstrefløjens store fortrydelse.«

»Hvorfor? Forklaringen var dengang, at det ville gå ud over børnene, hvis fædrene trods øremærkningen valgte ikke at tage sin del af orloven. Samlet set ville de få mindre tid med deres forældre,« skriver han tirsdag i sin analyse.

Ifølge Ritzau havde Thorning-Schmidt dengang ikke nogen kommentarer til regeringens interne drøftelser om forslaget.

»Men jeg vil gerne understrege, at det selvfølgelig er en samlet regering, der har truffet beslutning om, at vi ikke vil have øremærket barsel til mænd,« sagde hun ifølge nyhedsbureauet Newspaq.

Desuden har Helle Thorning-Schmidt selv udtalt i portrætbogen »Hvad man ikke dør af« fra 2017, at det var »ærgerligt«, at regeringen ikke kunne komme igennem med den øremærkede barsel.

»Men jeg mødte stor modstand i mit eget parti, og der var en del, deriblandt de Radikale, der valgte at flyve lavt, og til sidst blev det simpelthen for svært.«

Hvorvidt det bliver »for svært« denne gang vides ikke. Men ikke desto mindre roste beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard mandag forslaget fra DA og FH.

»Jeg er glad for, at DA og FH aktivt har meldt sig på banen for at tage del i at skabe bedre og mere fleksible rammer for forældreorlov i Danmark. Jeg synes også, at de er kommet frem til en model med mange gode takter i. For mig handler det om at finde en model, der er til gavn for mødre, fædre og allervigtigst børnene,« lød det i et skriftligt svar.