Hvor skal milliarderne til Danmarks nye kampfly findes?

Regeringen må komme ud af busken og fortælle, hvor pengene til Danmarks nye kampfly skal findes, siger partier og forsvarsekspert. Enhedslisten vil med et beslutningsforslag tvinge regeringen til at fremvise finansiering.

De danske F16 fly(billedet) er ved at nærme sig udløbsdatoen. Derfor vil Folketinget købe nye fly, men hvordan de skal finansieres, er der stor usikkerhed omkring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressebilleder fra Flyvevåbnet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal Danmarks nye kampfly finansieres med penge, der kunne være gået til skoler, ældrepleje og anden kernevelfærd?

Det spørgsmål vil Enhedslisten nu presse forsvarsminister Peter Christensen (V) til at tage stilling til ved i dag at fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget.

Partiet vil tvinge regeringen til at redegøre for finansieringen af nye kampfly til en pris på op mod 30 mia. kr., før det bliver besluttet, hvilken type fly der skal investeres i.

»Det er danmarkshistoriens største offentlige investering, og hvis ikke man ser på finansieringen nu, så ender vi jo i en situation, hvor vi beslutter at købe kampfly, og så om meget få år er nødt til at skære milliarder i velfærden. Det mener jeg er dybt uansvarligt at snige ind om natten på befolkningen,« siger forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL).

Artiklen fortsætter under billedet

Usandsynligt at budgettet holder

Peter Christensen har i et svar til Forsvarsudvalget sagt, at regeringen vil komme med sin anbefaling til, hvilket fly Danmark skal investere i »i løbet af foråret 2016«.

Der er tre flyfabrikanter med i konkurrencen, der er blevet intensiveret den seneste uge med en massiv reklamekampagne fra en af bejlerne, amerikanske Boeing.

Regeringen har hidtil ikke anvist, hvor pengene til de nye fly skal komme fra, udover at det skal findes i det kommende forsvarsforlig i 2017.

Men det er helt urealistisk, at pengene til at købe de forventede 30 nye kampfly som erstatning for det nuværende F16, kan findes inden for forsvarsbudgettet, mener både en ekspert, støtteparti og Enhedslisten.

»Det er meget usandsynligt, at kampflyene kan finansieres inden for forsvarets nuværende budget. Det kommer til at koste ekstra penge, og der synes jeg, man skylder befolkningen at fortælle, om der skal tages penge fra skoler, børnehaver og ældreplejen til nye kampfly,« siger Eva Flyvholm

Må se at komme ud af busken

Det synspunkt bakker lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen op. Han mener, det er på tide, at regeringen forholder sig til finansieringen af de nye kampfly.

»Det er fint, hvis det her kan få regeringen til at komme ud af busken og fortælle, hvordan de rent faktisk vil finansiere det her indkøb. Nato og masser af andre røster har udtrykt bekymring om, at det kan lægge hele forsvaret ned, hvis indkøbet holdes inden for det ordinære forsvarsbudget,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Han er overbevist om, at beslutningen om kampfly, der senest blev udskudt i december, lader vente på sig, fordi der ikke kan findes penge inden for det nuværende forsvarsbudget.

»Hvis man vælger at finansiere de her fly inden for det nuværende budget, så kan man ligeså godt lukke hæren. Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan man skal få det til at hænge sammen,« siger Peter Viggo Jakobsen.

K: Udvid budgettet

Formand for Forsvarsudvalget Rasmus Jarlov (K) kan slet ikke forestille sig, at regeringen ikke anviser finansiering sammen med sin anbefaling til et valg af kampfly. Han mener derfor, at beslutningsforslaget er meningsløst, men tror ikke finansieringen kan holdes inden for det nuværende forsvarsbudget.

»Det betragter jeg som stort set umuligt. I det nuværende forsvarsforlig har vi ca 2 mia. kroner om året til materiel anskaffelse, og hvis vi skal bruge op mod 30 mia. på kampfly, så vil det være 15 års materialeanskaffelse, hvor der ikke vil være en krone til hverken hæren eller søværnet. Det går jo selvfølgelig ikke, så det ser jeg ikke som en mulighed.«

Og I er klar til at hente penge andre steder fra?

»Ja, det er vi klar til. Vi synes, det er en nødvendig investering, så det vil vi gerne være med til at finansiere,« siger Rasmus Jarlov.

Alternativets forsvarsordfører, Rene Gade, bakker »klart« op om intentionen i beslutningsforslaget.

»Den hidtidige proces har været så mørkelagt, og vi har ikke fået besked om, hvor pengene til indkøb af kampfly skal komme fra og hvad kampflyene skal bruges til. Det er ærgerligt og betyder, at vi ikke bakker op om indkøbet,« siger Rene Gade.

Hverken S, SF eller Dansk Folkeparti støtter forslaget, fordi de det ser som sandsynligt, at regeringen fremlægger finansiering sammen med deres indstilling til nye kampfly.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup kalder Enhedslistens forslag for en »besynderlig« fremgangsmåde:

»Man bør ikke binde sig til en pris, før man har indgået en handel. Hvis man siger til en flyproducent, at man har en milliard og spørger, hvad deres fly koster, så koster det nok netop en milliard. Og ikke en halv milliard. Så det vil nok være den bedste måde at få de dyreste fly på,« siger Marie Krarup.

Enhedslisten har »meget svært« ved at forestille sig, at regeringen kommer med et finansieringsforsalg, fordi de gentagne gange har afvist at svare på netop det spørgsmål.

»Men de andre partier kan jo trygt stemme for vores beslutningsforslag, hvis de er sikre, på regeringen kommer med finansieringen. Jeg synes, det er meget tydeligt, at partierne i forsvarsforliget er uenige om, hvor pengene skal komme fra,« siger Eva Flyvholm.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) svarer i et skriftligt svar:

»Jeg anser beslutningen om anskaffelse af nye kampfly og finansieringen heraf som én samlet beslutning. Derfor arbejder regeringen også på et samlet beslutningsgrundlag for, hvilket kampfly regeringen foreslår anskaffet, antallet af kampfly samt hvordan finansieringen tilvejebringes. Som jeg har lovet, vil beslutningsgrundlaget blive offentliggjort, hvorefter jeg vil tage en drøftelse med partierne bag forsvarsaftalen med henblik på en samlet beslutning«.