Hvis Grønland åbner skænderi med Kerry står Danmark klar

Grønland ønsker milliardkontrakt på Thulebasen ændret og vil tage sagen op med USA's udenrigsminister.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, fredag ankommer til Grønland, vil de lokale politikere temmelig sikkert bede ham genoverveje en beslutning, der kan koste Grønland meget dyrt.

For nogle år siden valgte USA's forsvar at tildele en syvårig serviceaftale på Thulebasen for 2,4 milliarder kroner til et amerikansk skuffeselskab. Det skete i strid med en gammel aftale mellem USA, Grønland og Danmark, og en retlig tvist om sagen kører fortsat.

Den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), står klar i kulissen til at støtte Grønland. Men kun hvis de selv bringer det op.

- Jeg vil gerne hjælpe dem. Men det bliver på deres initiativ. De har selv et ønske om at initiere de drøftelser, siger Kristian Jensen.

Frem til 2013 var det Danmark, som stod for tildelingen af servicekontrakten på Thulebasen.

Af frygt for, at Danmark ville få problemer med EU's konkurrenceregler, blev opgaven med tildelingen givet til amerikanerne.

- Vi har et møde i Grønland med de grønlandske politikere, og der er det op til dem selv at tage sagerne op. For det er jo i højere grad dem, der har interessen i det, snarere end det er Danmark, siger Kristian Jensen.

I slutningen af 2014 fik det amerikanske Vectrus-selskab Exelis Services kontrakten.

Grønland ønsker denne kontrakt på grønlandske hænder eller dansk-grønlandske.

Mens en retssag om kontrakten fortsætter ved de amerikanske domstole, har Greenland Contractors - et datterselskab af MT Højgaard - flere gange fået forlænget sin kontrakt. Det skete senest i marts.

/ritzau/