Hvis alle EU-lande tog ansvar som Danmark

Foto: Pressefoto. Morten Helveg Petersen (R)
Læs mere
Fold sammen

Jeg græmmes ved de ulykker, vi har set i Europa den forgangne uge. Tusindvis af menneskeliv er blevet tabt på bunden af Middelhavet. En så modbydelig skæbne, at det er svært at forestille sig, at nogen har lyst til at udfordre den.

Det beviser imidlertid at de mennesker, der er villige til at tage den farefulde færd, slet og ret er desperate. Lad mig spørge dig om, kære læser, hvad skulle der til for at du følte dig tvunget ud på åbent hav? Fattigdom? Forfølgelse? Sult? Måske en blanding af alle disse uhyrligheder.

Debatten står nu mellem dem, der synes, at disse mennesker, der tvinges ud på havet, skal sendes tilbage igen, når de kommer frem, og dem, der vil yde en større indsats for at hjælpe flygtningene. Jeg tror oprigtigt, vi bliver nødt til at kigge nærmere på det asylsystem, vi lige nu har i Europa. Jeg tror, vi skal have flere både, mere mandskab og flere midler til både redningsaktioner og asylkontoret. Og jeg ville ønske, at der var vilje i Europa til at kigge nærmere på et fælles EU-asylsystem.

Hvis vi vitterligt havde et system, hvor vi får en solidarisk fordeling af flygtninge mellem EU-lande, ville det jo betyde, at flere lande tog et lige så stort ansvar som Danmark. Der findes nemlig lige nu lande på vores størrelse, der tager under 1000 (!) flygtninge om året. Danmark tager det femten-dobbelte. At få et fælles asylsystem er derfor lidt ligesom at bede vores venner om at hjælpe mere til. Og det er der brug for.

Kæntringerne er nemlig en rendyrket katastrofe, og en sort plet i Europas historie. Og som politikere har vi et ansvar for, at tragedier som denne ikke bliver glemt. Vi bliver nødt til at ændre kurs.