Hvilshøj kritiseres for at vildlede om irakere

De irakiske myndigheder har konsekvent afvist at modtage afviste irakiske asylansøgere. Nu beskyldes ministeren for at vildlede Folketinget i sagen.

Myndighederne i Bagdad vil ikke tage imod afviste irakiske asylansøgere fra Danmark, men alligevel har integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) fastholdt, at der er "en god og konstruktiv dialog med de irakiske myndigheder".

Reelt har spørgsmålet om tvangshjemsendelse af de 350 afviste asylansøgere fra det sydlige og centrale Irak, som venter i Danmark på femte, sjette og syvende år, slet ikke været diskuteret siden årsskiftet, skriver Information, som har fået aktindsigt i sagen.

Papirerne viser, at de irakiske myndigheder mindst 21 gange har sagt nej til at modtage tvangsudsendte asylansøgere. Det får Socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft til at anklage Rikke Hvilshøj for at vildlede Folketinget.

- Regeringen har skabt en illusion om, at det kun skyldes midlertidige vanskeligheder, når irakerne ikke kan sendes tilbage. Det er blevet brugt som argument for, at det var rimeligt at fastholde de her mennesker i så lang tid i asylcentre, siger Mogens Lykketoft, der kræver en løsning på irakernes situation.

/ritzau/