Hvilshøj afviser Irak-kritik

Integrationsminister føler sig fejlciteret af avis. Danmark forhandler p.t. ikke med centrale myndigheder i Bagdad om at modtage afviste asylansøgere.

Danmark har for øjeblikket indstillet forhandlingerne med myndighederne i Bagdad om en aftale for tvangsmæssig hjemsendelse for de afviste asylansøgere, der kommer fra det centrale og sydlige Irak.

Det understreger integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) overfor Ritzau, efter at Socialdemokraterne har anklaget hende for at vildlede Folketinget i spørgsmålet om de afviste irakiske asylansøgere fra Danmark.

- Vi forhandler ikke aktivt om en tilbagetagelsesaftale på Central- og Sydirak. Det har jeg aldrig nogensinde kommenteret på. Vi forhandler aktivt, drøfter, er i forhandlinger med Nordirak om en tilbagetagelsesaftale til Nordirak. Det er der, vores prioritet er, og det er det, jeg har svaret løbende på gennem det seneste års tid. Det er der, vi bruger vores kræfter, siger Rikke Hvilshøj.

Socialdemokraternes anklage skyldes, at Dagbladet Information lørdag citerer integrationsministeren for en skriftlig udtalelse om, at der er "en god og konstruktiv dialog med de irakiske myndigheder" i Bagdad om at tilbagetage de 350 afviste asylansøgere fra det sydlige og centrale Irak. Det på trods af, at avisen kan dokumentere, at spørgsmålet reelt slet ikke har været diskuteret siden årsskiftet.

/ritzau/