Hvert tredje medlem i et ungdomsparti har oplevet seksuelt grænseoverskridende adfærd: »Tallene er alt, alt for høje«

Ny undersøgelse fra Sex & Samfund og Børns Vilkår viser, at en stor del af de unge, der engagerer sig i ungdomspolitik oplever at blive udsat for grænseoverskridende adfærd og seksuelle krænkelser.

For første gang nogensinde afholdes der folkemøde på Bornholm. Et arrangement, der giver borgerne mulighed for at møde og diskutere med et bredt udsnit af folketingets politikere. Det strækker sig over tre dage og foregår i idylliske omgivelser i Allinge. Tomt telt fra Liberal Alliances Ungdom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Ehrbahn
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd ser ud til at være en fast del af livet i ungdomspolitiske organisationer i Danmark.

Mere end hvert tredje medlem af et ungdomsparti har inden for de seneste to år oplevet at blive udsat for seksuelle krænkelser.

Krænkelserne spænder over alt fra seksuelle overgreb, forsøg på tvang til seksuelle handlinger, deling af nøgenbilleder og seksuelle tilnærmelser til spredning af seksuelle rygter, seksuelle kommentarer og vittigheder med seksuelle undertoner.

Det viser en ny, uvildig undersøgelse, som Sex & Samfund og Børns Vilkår har lavet for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Rapporten består blandt andet af besvarelser fra 1.169 medlemmer fra ti politiske ungdomsorganisationer samt flere interviews med både medlemmer og partiernes øverste ledelse.

Over 70 procent trives trods grænseoverskridende adfærd

Det fremgår af rapporten, at næsten hver anden kvinde i et af de ungdomspolitiske partier har oplevet seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd inden for de seneste to år, mens det samme gør sig gældende for hvert fjerde mandlige medlem.

Tre procent af samtlige adspurgte er blevet udsat for seksuelle overgreb, mens fem procent er blevet forsøgt tvunget til seksuelle handlinger, som de ikke selv havde lyst til.

Tæt på hver femte har fået seksuelle tilnærmelser, som enten var ubehagelige eller grænseoverskridende, mens mere end hvert tiende medlem har fået spredt seksuelle rygter.

Alligevel er det 71 procent af de adspurgte på nationalt plan, der siger, at de trives i »høj eller meget høj grad«, mens det gælder for tre fjerdedele i den lokale forening.

Partiernes skjulte overgreb

Det er langtfra første gang, at den grænseoverskridende adfærd i partierne rammer dagsordenen. I efteråret 2020 blussede debatten op igen, efter at TV 2 havde vist dokumentarserien »Partiernes skjulte overgreb«.

Her fortalte ni kvinder, hvordan de er blevet udsat for overgreb og presset af ældre, magtfulde mænd i ungdomspartiet. De unge kvinder var som teenagere medlemmer af Liberal Alliance, Venstre, Alternativet og Socialdemokratiets ungdomsafdelinger.

I dokumentaren indgår en samtale over Facebook mellem mandlige medlemmer af Socialdemokratiets politiske ungdomsorganisation, DSU, der afslører kvindefjendske og stødende holdninger til navngivne kvindelige medlemmer.

»Kvinder skal have pik, tæsk og kartofler. Og er der bøvl med dem, kan de undvære kartoflerne,« skriver et mandligt medlem i tråden.

»Jeg har intet imod kvinder, så længe de holder mund og føder drengebørn,« skriver en anden.

Længere nede i tråden skriver en af de ti mænd også, at »vi skal alle kneppe en mindreårig«.

Men det er ikke kun Dansk Socialdemokratisk Ungdom, der har problemer med seksuelle krænkelser. Den krænkende og grænseoverskridende adfærd er et problem, der går på tværs af ungdomspartierne, lyder det i rapporten.

Resultaterne chokerer Chris Borup Preuss, der er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd.

»Tallene er alt, alt for høje. Én grænseoverskridende oplevelse eller krænkelse er én for meget. For foreningslivet skal være et trygt sted at være,« siger han i en pressemeddelelse.

Chris Borup Preuss siger, at DUF har taget initiativ til undersøgelsen, som Sex & Samfund har lavet i samarbejde med Børns Vilkår, fordi man tager problemet »meget alvorligt«.

»Vi skal turde tale højt om sexisme og grænseoverskridelser og erkende, at der skal en kulturændring til i hele samfundet. Derfor har DUF intensiveret arbejdet med trivsel og samvær de seneste år, og nu følger vi anbefalingerne fra Sex & Samfund og Børns Vilkår,« siger han.

Nogle af anbefalingerne, som DUF nu vil følge, er blandt andet at implementere en ny, målrettet lederuddannelse med særligt fokus på ledelsens rolle og ansvar i sager om seksuelle krænkelser.

Derudover vil man også implementere en whistleblowerordning til de medlemmer, der ikke føler sig trygge ved at gå til ungdomspartiets ledelse med deres oplevelser.

Fælles indsats på tværs af partier

I forlængelse af rapportens udgivelse har samtlige politiske ungdomsorganisationer udformet en fælleserklæring, hvor de forpligter sig til at reagere på undersøgelsens resultater.

»Alle de politiske ungdomsorganisationer i Danmark vil en kulturændring. Ingen skal føle sig utrygge i ungdomspolitik. Alle skal føle sig trygge ved at deltage i demokratiet. Vi tager rapportens konklusioner meget alvorligt og vil handle med det samme,« siger Anna Kjær, forkvinde for SF Ungdom, på vegne af alle de politiske ungdomsorganisationer.

Det betyder helt konkret, at samtlige ungdomspartier vil »udvikle og justere« samværspolitikker, mens partiernes øverste ledelse skal deltage i DUFs lederuddannelse, og så vil man gøre status om seks måneder.

»Vi kigger hele tiden indad og vil løbende kigge på, om vores tiltag og processer ift. samværskulturen fungerer efter hensigten og er tilstrækkelige,« siger Anna Kjær i en pressemeddelelse.

 

Hør også Hanne Agergaards fortælling om krænkelser, da hun var praktikant i Socialdemokratiet: