Hver tredje er utilfreds med sit ressourceforløb

Ressourceforløbene, der skal få flere syge og sårbare ledige i job eller uddannelse, får hug af flere ledige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver tredje er utilfreds med sit ressourceforløb. Det viser en landsdækkende brugerundersøgelse, som Mploy og Epinion har gennemført for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

20 procent er meget utilfredse, mens 13 procent er utilfredse. Derimod er 43 procent samlet set tilfredse. 24 procent ønsker enten ikke at svare eller svarer ved ikke.

Ressourceforløbene blev indført i forbindelse med førtidspensionsreformen fra 2012. De skal gøre flere syge og sårbare ledige i stand til at komme ud på arbejdsmarkedet eller tage en uddannelse frem for at komme på førtidspension.

Systemet er blevet kritiseret for ikke at leve op til sin egen målsætning - og endda at gøre folk mere syge.

Reglerne trådte i kraft 1. januar 2013 og betyder, at personer under 40 år ikke længere kan få tilkendt førtidspension, medmindre det er åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle deres arbejdsevne.

Men knap to ud af fem - 39 procent - svarer, at de ikke har positive forventninger til en fremtid på arbejdsmarkedet, viser undersøgelsen.

Til gengæld svarer knap en fjerdedel - 23 procent - at de har fået større tro på, at de kan komme i job eller uddannelse.

En opgørelse, som Arbejdsmarkedsstyrelsen har lavet for Avisen.dk, viste i slutningen af august, at mere end hver tiende borger, der har været i ressourceforløb, efterfølgende står helt uden indtægt.

Arbejdsmarkedsstyrelsens tal dækker de 3048 personer, som i januar 2016 havde afsluttet et ressourceforløb. Fem uger efter afslutningen stod 10,6 procent helt uden indtægt.

Hver femte af de adspurgte i den nye undersøgelse er da "slet ikke motiverede" til at deltage i et ressourceforløb. Der er - ikke overraskende - færrest motiverede blandt dem, der fra begyndelsen ønsker en førtidspension.

I alt 38 procent mener, at de indsatser og tilbud, de får, ikke er de rigtige til at hjælpe dem videre. 37 procent mener det modsatte.

Undersøgelsen er gennemført fra 20. april til 16. maj i år. I alt 2236 borgere, som enten er i gang med et ressourceforløb, eller som for nylig har afsluttet et, har svaret.

/ritzau/