Hvem vidste hvad - og hvornår - efter angrebene i København?

Siden februar har Statsministeriet og Justitsministeriet ligget inde med viden om, at der først blev placeret betjente foran den jødiske synagoge flere timer efter angrebet på Krudttønden. Få overblikket over tidsforløbet her.

Terror i København. Statsminister Helle Thorning-Schmidt holder pressemøde for udenlandske medier i Statsministeriet mandag eftermiddag d. 16. februar 2015, i forbindelse med weekendens skudattentat i København Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har tirsdag fremlagt nye oplysninger om, hvad regeringen har ligget inde med af viden om dagen, hvor København blev udsat for et terrorangreb.

Statsministeret og Justitsministeret blev allerede 16. februar informeret om, at politiet først fik etableret bevogtning af synagogen fire timer efter angrebet mod synagogen.

Alligevel sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde samme dag, som oplysningen blev modtaget af de to ministerier, at bevogtningen af den jødiske synagoge blev etableret »øjeblikkeligt«.

»Jeg gengiver det billede, som vi har fået på det tidspunkt,« lyder forsvaret fra Thorning.

Her er de centrale oplysninger og tidspunkter fra justitsministerens nye svar til Folketinget:

Lørdag 14. februar

Kl. 15:33
Københavns Politis vagtcentral modtog besked om, at en sortklædt mand har affyret skud mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København.

Kl. 17.50
PET orienterede Københavns Politi om, at en bat mitzvah-fest – en jødisk pige-konfirmationsfest – skulle finde sted i menighedshuset ved synagogen kl. 19:00.

Kl. 18:42
PET bad Københavns Politi etablere en fast bevogtning ved synagogen i forbindelse med konfirmationsfesten.

Kl. 19.22
Knap fire timer efter, de første skud blev affyret mod Krudttønden, og 40 minutter efter opkaldet fra PET, blev der etableret fast bevogtning ved synagogen ved Krystalgade med to politifolk. Da gæsterne ankom til den jødiske konfirmationsfest kl. 19:00 var der dermed ingen fast bevogtning.

Mandag 16. februar

Kl. 13:29
Rigspolitiet sendte en mail til Københavns Politi med ordet »haster« i emnefeltet.

»Jeg er blevet ringet op af Justitsministeriet i dag, som spørger, om der var andre til stede foran synagogen, da den jødiske vagt og de to polititjenestemænd blev skudt?,« skrev en politifuldmægtig og understregede, at det er til brug for statsministerens pressemøde kl. 14.30.

Kl. 14:19
Københavns Politi svarer Rigspolitiet 11 minutter inden, statsministeren bød velkommen på pressemødet.

»Vi kan med den korte frist oplyse, at [...] der ca. kl. 19:30 blev disponeret 2 patruljer med i alt 5 mand til fast bevogtning,« lød det i svaret fra chefen, der også oplyste, at der var ekstra patruljer i området tæt på som eksempelvis Nørreport Station.

Endvidere skrev sekretariatschefen, at der ikke er grund til at tro, at der var »skruet ned for ressourcen«, da Omar El-Hussein angreb synagogen.

Kl. 14:20
Justitsministeriet modtog svaret fra Københavns Politi.

Kl. 14:24
Blot seks minutter før pressemødet skulle begynde, modtog Statsministeriet oplysningerne fra Justitsministeriet sammen med en advarsel:

»Bemærk, at oplysningerne er fremskaffet med kort varsel, og de skal derfor nok ikke meldes alt for bombastisk ud,« lød det.

Svaret blev aldrig »undergivet nærmere behandling i Statsministeriet,« skriver justitsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag i et svar til Folketinget. Heller ikke i Justitsministeriet blev mailen »undergivet yderligere behandling« - udover at blive videresendt til Statsministeriet.

Fordi spørgsmålet gik på, hvor mange betjente der var udkommanderet ved synagogen, og ikke hvornår det skete, blev svaret »alene læst i denne kontekst,« konstaterer Mette Frederiksen tirsdag i svaret til Folketinget.

Kl. 14:30
Thorning holdt pressemøde for danske og udenlandske journalister i Statsministeriet. Som svar på det næstsidste spørgsmål udtalte statsministeren ifølge referatet på Statsministeriets hjemmeside:

»The protection of the Jewish synagogue had been strengthened after the attacks in Paris and as part of standard procedure as soon as the attack happened on Saturday afternoon the Danish police immediately increased the protection of the synagogue.«

Nøgleordene her er »as soon as« og »immediately«, som oversat til dansk betyder, at politiet »så snart angrebet skete« søndag eftermiddag øgede beskyttelsen af synagogen »øjeblikkeligt«.

Kl. 17:15
Efter pressemødet videresendte Justitsministeriet en udtalelse fra statsministeren til PET uden yderligere forklaring. Citatet er i mailen oversat fra engelsk til dansk:

»Sikkerheden var blevet styrket efter Paris. Og som en del af standardproceduren øgede man sikkerheden ved synagogen i Krystalgade, så snart angrebet skete lørdag«.

Kl. 17:29
PET svarede Justitsministeriet, at »første sætning ikke er retvisende«. Det er sætningen om, at sikkerheden var blevet styrket efter angrebet mod Charlie Hebdo i Paris måneden inden angrebet i København.

I en opfølgende telefonsamtale, uddybede PET, at efterretningstjenesten ikke havde ændret det såkaldte tilsynsniveau, som i forvejen var det højeste niveau fem. Et niveau, som altså blev fastholdt efter angrebet på Krudttønden.

30. april

Politiets egen redegørelse om, hvad der skete under terrorangrebet, var tæt på at blive offentliggjort, og Mette Frederiksen blev mundtligt orienteret om »tidsforløbet i forbindelse med etableringen af bevogtningen ved synagogen«.

Onsdag 6. maj

Kl. ca. 15:30
Chefen for PET aftræder, oplyste Justitsministeriet i en pressemeddelelse. Få timer efter kom det frem, at den jødiske synagoge først var blevet bevogtet omkring fire timer efter det første terrorangreb.

Kl. 18:00
Mette Frederiksen offentliggjorde politiets redegørelse, og offentligheden fik nu for første gang også oplyst fra officielt hold, at det tog næsten fire timer, fra det første angreb mod Krudttønden fandt sted, til der var etableret bevogtning foran den jødiske synagoge.

»Min holdning til, at der går næsten fire timer fra, at angrebet finder sted ved Krudttønden, til der er fast bevogtning ved synagogen, er, at det er for lang tid,« sagde hun på pressemødet.

Mandag 11. maj

I et interview med TV 2 News fastholdt statsministeren, at hun først »for ganske nylig« fik at vide, at sikkerheden ikke var straks var skærpet omkring synagogen, og at Helle Thorning-Schmidt på pressemødet »bare« gengav det billede, som hun havde fået i dagene efter angrebet.
»Hvorfor skulle jeg gøre andet,« spurgte hun retorisk.