Hvem, hvad, VALG

Få styr på valget, hvad der sker hvornår, og hvad et tillægsmandat egentlig er for noget.

Før valgstedet åbner: I Maglegårdshallen i Hellerup gør valgtilforordnede klar til valg torsdag morgen den 15. september. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Læs i denne guide for valgdagen, hvornår du kan regne med et endeligt valgresultat, og hvornår du kan forvente, at alle 179 mandater i Folketinget er fordelt på partierne.

Fra kl. 9: Kom op af sofaen

Det vigtigste og det første, der sker på valgaften, er, at du og de andre vælgere stemmer. Det skal ske med valgkort og identifikation, f.eks. dit sygesikringsbevis, i hånden på dit lokale valgsted inden klokken 20.

Danskerne er generelt gode til at stemme - valgdeltagelsen ved sidste folketingsvalg var på 86,5 procent af vælgerne. Der kan stemmes fra klokken 9:00 om morgenen, så du kan forvente, at de første exit polls bliver offentliggjort allerede inden valgstederne lukker.

Fra ca. kl. 18: Exit polls

Exit polls er en rundspørge til de vælgere, som har været inde og afgive deres stemme, umiddelbart efter de forlader stemmeboksen - deraf navnet.

- Medierne kan godt finde på at offentliggøre de første exit polls klokken syv, om ikke andet bliver det sharp klokken otte, siger valgforsker fra SDU, Christian Elmelund-Præstekjær.

LÆS OGSÅ: Hele Berlingskes valgdækning

Det er analysebureauerne Epinion og Megafon, der laver exit polls for henholdsvis DR og TV 2. De vil dog ikke af konkurrencehensyn løfte sløret for, hvornår du kan forvente at få den første exit poll i morgen.

- Exit polls er interessante, fordi det ikke længere er en meningsmåling, men et tegn på, hvad folk rent faktisk har stemt. I meningsmålingen spørger man folk, hvad deres intentioner er, når valget kommer, og i exit polls får man svaret på folks konkrete handling, siger Elmelund-Præstekjær.

Fra kl. 20:30: Optællingerne tikker ind

Efter klokken 20, når valgstederne lukker, begynder journalister og kommentatorer at fjerne fokus fra exit polls og kigge nærmere på de faktiske optællinger.

Det starter helt ude i kringelkrogene af Danmark, på de enkelte valgsteder, på den skole, hvor du har smidt din stemmeseddel i boksen. De mindste valgsteder, som er hurtigt talt op, kan allerede præsentere deres resultater, en halv times tid efter de er lukket.

Som aftenen skrider frem, vil stemmerne blive lagt sammen i opstillingskredsene, dér hvor kandidaterne stiller op. Siden ser man på resultatet i større skala - for den enkelte storkreds, som f.eks. kan være hele Fyn eller Sønderjylland. Der er ti storkredse i Danmark.

Ca. kl. 22: Vinderresultatet er klar

Næste skridt efter storkredsene er at se på stemmernes fordeling på de enkelte landsdele, som består af 1) Syddanmark og Sjælland, 2) Midt- og Nordjylland og 3) Hovedstaden.

Hvis man har resultatet fra én landsdel, er der med stor sandsynlighed også talt op i så stor del af de andre, at kommentatorerne vil begynde at tale om et endeligt resultat.

- Måske klokken 22 eller 22:30 har vi så mange stemmer talt op, at vi begynder at kunne se, hvem der rent faktisk kommer til at vinde valget, siger Christian Elmelund-Præstekjær.

Han understreger dog, at der kan komme en afgørelse tidligere, hvis der er stor forskel mellem blokkene, og at det ligeledes kan blive svært at finde en vinder, hvis sejren bliver snæver.

Fredag: Tillægsmandater kan afgøre politikeres skæbne

Selvom stemmerne vil give flertal til enten rød eller blå blok og kåre enten Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen som statsminister i morgen aften eller nat, er der mange folketingskandidater, som først får afgjort deres skæbne ved fredagens fintællinger.

For at udligne den skævvridning, der kan komme i de enkelte opstillingskredse, er der nemlig 40 såkaldte ”tillægsmandater”, der bliver givet på baggrund af landsresultatet af valget.

- Tillægsmandater er mere tricky. De bliver fordelt for at sikre, at partierne får det samme antal mandater, som deres samlede landsresultat beretter dem til, siger Christian Elmelund-Præstekjær.

Han forklarer, at vælgerne allerede i morgen vil vide, hvor mange mandater det enkelte parti samlet vil få. Den enkelte kandidat ved bare ikke, om mandatet går til ham eller hende.

Fintællinger og de personlige stemmer skal nemlig tælles op, før man ved, hvilke storkredse der får tillægsmandaterne, og hvem af kandidaterne, der klarer sig bedst inden for partierne.

Godt valg og god fornøjelse.

INFOshop: Her er et portræt af valgets tvivlere