Hvem betaler gildet? Gå på opdagelse i den private partistøtte

Hvilke pengeklubber støtter økonomisk? Hvilke virksomheder investerer i flere partier? Og hvilke fagforbund betaler stadig til de røde partier? Politiko.dk gør det nu let at få et indblik i de synlige, politiske pengestrømme. Prøv selv her.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valgkampen står til at blive den dyreste nogensinde, og regeringen vil snarligt indlede forhandlinger om nye partistøtteregler, som ifølge økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) skal skabe mere åbenhed om de politiske pengestrømme.

Men hvad ved vi egentlig allerede om de politiske sponsorer?

Det kan du nu tjekke i Politiko.dk's oversigt over private bidragsydere, der har doneret mere end 20.000 kr i årene 2005-2013. Her kan du selv sortere i de mange oplysninger.

1. Vælg parti for at se, hvem der har doneret penge i alle år - eller de enkelte år
2. Vælg år for at se en liste over sponsorer i de enkelte år
3. Vælg bidragsyder for at tjekke, om hvem der har støttet flere partier

Online Database by Caspio
Click here to load this Caspio Online Database.

Visse økonomiske bidrag er anført med en note i regnskaberne. De angiver eksempelvis, hvis en fagforening har støttet et parti ved at stille lokaler gratis til rådighed. Den slags kalder man indirekte støtte, og det skal indberettes til myndighederne på samme måder som kontante bidrag, der overstiger 20.000 kr.

Oversigten indeholder kun eksterne støtter. Partiskat fra medlemmer af SF og Enhedslisten eller private bidrag fra DF-politikere er f.eks. ikke inkluderet, selvom de bidrag også fremgår af partiernes regnskaber.

Da det ifølge den nuværende partistøttelov ikke er obligatorisk at oplyse, hvor meget de enkelte bidragsydere støtter med, fremgår de præcise beløb ikke af oversigten.

Regeringens bud på nye partistøtteregler indeholder bl.a. forslag om, at de eksakte beløb over 10.000 kr. fremover skal fremgå af partiregnskaberne.

Ved de tre seneste valg har den borgerlige blok ligget langt foran rød blok målt på de private bidrag.

Særligt de Konservative har store summer i ryggen.

Ser man nærmere på de to store partier, har Socialdemokraterne samlet modtaget 314 mio. kr. de seneste 23 år. Efter store dele af fagbevægelsen stoppede med at støtte partiet, har Venstre dog overhalet det gamle arbejderparti. Venstre har i alt modtaget 184 mio. kr. fra 1990 til 2013.

Regnskaberne for 2014 er ikke offentliggjort endnu.