Hvad mener Jakob Ellemann-Jensen om topskatten? Det – og meget andet – svarede han på inden valget

Jakob Ellemann-Jensen ligner den næste formand for Venstre. Men hvad mener han egentlig politisk? Berlingske har gravet i kandidattest fra tidligere på året for at finde ud af det.

Jakob Ellemann-Jensen og Sophie Løhde ankommer til Venstres hovedbestyrelses møde på Hotel Comwell i Brejning nær Vejle, fredag den 30. august 2019. Ellemann meldte i går sit kandidatur til formandsposten i Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Tirsdag aften meldte Jakob Ellemann-Jensen officielt sit kandidatur til posten som formand for Venstre.

På forhånd havde de fleste politiske kommentatorer og mange Venstre-profiler peget på Ellemann-Jensen, men på mange måder er den tidligere miljø- og fødevareminister stadig et relativt ubeskrevet politisk blad. I interviewet med Jyllands-Posten, hvor Ellemann-Jensen bekræftede sit kandidatur, løftede han for dele af sit politiske projekt, men der er fortsat mange ubekendte.

Berlingske har derfor gennemgået de svar, Jakob Ellemann-Jensen afgav tidligere på året i en række kandidattest op til folketingsvalget i juni, for at finde nogle af de mest markante udmeldinger fra manden, der ligner Venstres nye formand.

Jakob Ellemann-Jensen om flygtningelejre uden for EU

»Det er en god idé, men det er ikke noget, der kan besluttes af Danmark eller andre lande alene.«


Vil sænke skatten – men ikke for de rigeste

Vi begynder med Danmarks Radio og netavisen Altinget, der gik sammen om at stille 30 spørgsmål. Her blev Ellemann-Jensen – og de øvrige kandidater – spurgt, om topskatten skal fjernes.

Det ønsker han ikke. I stedet svarede han, at han gerne vil sænke skatten på arbejde yderligere.

»Men det skal ske i bunden, sådan at særligt de laveste indkomster får en større belønning ved at gå på arbejde og holde hånden under vores samfund,« svarede Ellemann-Jensen ifølge DRs hjemmeside.

I TV 2s kandidattest svarede Ellemann-Jensen ligeså, at han er »delvis enig« i, at topskatten på arbejde bør bevares. Det samme svar gav til han spørgsmålet om, hvorvidt skatter og afgifter bør sænkes for private virksomheder.

»Vi skal hele tiden have øje for vores konkurrenceevne, for pengene skal altså tjenes, før de kan bruges. En del af dette handler om afgifter og andre byrder. Sådanne byrder skal minimeres,« lød det fra Ellemann-Jensen i TV 2s kandidattest.

Kipper med EU-flaget

I kandidattestene udtrykte Jakob Ellemann-Jensen sig også flere gange positivt over for Den Europæiske Union. Eksempelvis svarede han til DR, at det er »ubetinget en fordel for et lille land at få større medbestemmelse i verden«. Han er også enig i, at det skal være lettere at hente kvalificeret arbejdskraft uden for EU.

Til TV 2 svarede han, at han er »helt uenig« i, at Danmark har afgivet for meget magt til EU – og omvendt at han er »helt enig« i, at forsvarsforbeholdet bør afskaffes, så Danmark kan deltage fuldt ud i EUs militære samarbejde.

Endelig spurgte Danmarks Radio Jakob Ellemann-Jensen, om flygtninge skal placeres i centre uden for EU, indtil der er givet asyl. Det erklærede han sig enig i, og uddybede:

»Det er en god idé, men det er ikke noget, der kan besluttes af Danmark eller andre lande alene. Det kræver – som så meget andet – fælles europæiske løsninger«.

Vil nedlægge regionerne

I løbet af de forskellige kandidattest blev Jakob Ellemann-Jensen også spurgt om en række mere eller mindre enkeltstående emner.

  • Over for DR og Altinget erklærede han sig henholdsvis »enig« og »helt enig« i, at afgiften på cigaretter skal sættes op. Tobakken skal også gemmes væk i butikkerne, lød det i et uddybende svar.
  • Adspurgt om SUen skal afskaffes til hjemmeboende elever på ungdomsuddannelser, svarede Ellemann-Jensen, at han er »uenig«. SU giver større mulighed for at tage en uddannelse, lød det.
  • »Regionerne skal nedlægges«, lød det i DRs kandidattest. Det erklærede Ellemann-Jensen sig »enig« i. Han uddybede ikke sit svar.
  • Til TV 2 svarede Ellemann-Jensen, at han er »delvis uenig« i, at den danske udlændingepolitik er for stram. Til Altinget erklærede han sig lige så »helt uenig« i, at integrationsydelsen skal hæves.
  • Til gengæld skal Danmark igen tage imod kvoteflygtninge. Det svarede Ellemann-Jensen til Altinget. Først skal der dog »ordentligt styr« på integrationen af de mennesker, der kom til Danmark omkring 2015, uddybede han.
  • TV 2 spurgte to gange, om der skal være mere brugerbetaling i det danske samfund. Den ene gang drejede det sig om udvalgte ydelser i sundhedssektoren, den anden om flere ydelser i ældreområdet. Til disse spørgsmål erklærede Ellemann-Jensen sig henholdsvis »delvis uenig« og »helt uenig«. »Det skal ikke være mere brugerbetaling i sundhedssektoren. Det vil til gengæld være fint at se på, om fordelingen af offentlig betaling hhv. brugerbetaling er rimelig,« lød det uddybende.