»Hvad foregår der?« - »Er du sikker på, du vil vide det?«

En afdelingsleder i Skat København ville vide, hvad der foregik i sagsbehandlingen af Thorning-parrets skattesag. »Er du sikker på, du vil vide det?«, lød svaret fra en højtstående embedsmand.

ARKIVFOTO. Statsminister Helle Thorning-Schmidt og manden Stephen Kinnock. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Da afdelingsleder Inger Kirstine Sommer Hansen kommer tilbage til Skat København efter sommerferie i udlandet i september 2010, »fornemmer« hun noget omkring sagsbehandlingen af Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag.

Det fortalte hun torsdag formiddag under sin afhøring foran skattesagskommissionen, hvis opgave blandt andet er at afdække, hvorvidt der er sket politisk indblanding og magtmisbrug i Thorning-parrets skattesag.

- Jeg spurgte: »Sig mig engang, hvad foregår der?« Og så har hun (skattedirektør Lisbeth Rasmussen, red.) sagt: »Er du sikker på, du vil vide det?«, fortalte Inger Kirstine Sommer Hansen.

Fornemmede møder uden for huset

Mens Sommer Hansen var på ferie i udlandet, havde direktøren for Skat København, Erling Andersen, holdt et møde med daværende departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft - fire øvrige møder fulgte op til skatteafgørelsen 16. september, har Politiken tidligere afsløret.

- Jeg kunne fornemme, at der har været møder uden for huset. Men jeg tror, jeg har haft på fornemmelsen, at jeg skulle holde mig i uvidenhed. Det er også derfor, jeg ikke har læst aviser eller Erling Andersens redegørelse (om skattesagen, red.), sagde Inger Kirstine Sommer Hansen.

Sommer Hansen ville formentlig holde sig uvidende, fordi departementet ifølge skatteforvaltningsloven ikke må blande sig i afgørelser af enkeltsager hos Skat København.

På et senere møde hos Skat København taler sagsbehandlerne - afdelingsleder Hanne Dahl Kofod, daværende specialkonsulent Søren Hansen og skattedirektør Lisbeth Andersen - om fire linjer, som departementschef Peter Loft gerne vil have tilføjet Thorning-parrets skatteafgørelse.

- Når jeg deltager på mødet, kan mine ører jo ikke undgå at høre det. Der var nogle linjer, som Søren, Hanne og Lisbeth ikke syntes, skulle med i afgørelsen, fortalte Inger Kirstine Sommer Hansen under sin afhøring.

»Selvfølgelig kunne man fornemme, at nogen var irriteret«

De fire linjer, som Sommer Hansen omtaler, var forfattet i hånden af daværende departementschef Peter Loft, som i Erling Andersens redegørelse er beskyldt for at »angribe« Skat Københavns afgørelse i skattesagen.

- Selvfølgelig kunne man da fornemme, at nogen var irriteret over et eller andet. Men jeg spurgte aldrig ind til noget, der ikke kom mig ved, fortalte Sommer Hansen.

Også afdelingsleder i Skat København, Hanne Dahl Kofod, blev afhørt torsdag. Hun fortalte blandt andet, at daværende skatteminister, Troels Lund Poulsen (V), ikke var tilfreds med Skats afgørelse af Thorning-parrets skattesag.

- Peter Loft var utilfreds med, at hans linjer ikke var kommet med, og ministeren var utilfreds med afgørelsen, fortalte Hanne Dahl Hansen til kommissionen. Det havde hun hørt i »en sidebemærkning« fra kolleger i Skat København.

Om en uge - torsdag den 8. november - skal kommissionen igen udspørge involverede embedsmænd i sagen. Her kommer turen til skattedirektør Lisbeth Rasmussen fra Skat København. Det er hendes dagbogsnotater, der er blevet lækket til BT og beskriver, hvordan departementschefen og ministeren daværende spindoktor, Peter Arnfeldt, »angreb« skatteafgørelsen.