Hundredvis af millioner skal holde hånden under den danske sommer

Regeringen vil torsdag præsentere en hjælpepakke på 1,6 milliarder kroner målrettet kultur- og oplevelsesøkonomien. Også restauranter og cafeer vil være omfattet af sommerhjælpepakken, erfarer Berlingske.

DR Nyheder oplyser, at der i forbindelse med sommerpakken vil blive afsat 50 millioner kroner i en pulje til restauranter og cafeer. Ifølge medier kan restauranter og cafeer i København, Aarhus, Odense og Aalborg søge tilskud fra puljen. De kan få op til 50.000 kroner til afholdelse af arrangementer eller andre tilbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Torsdag middag vil regeringen præsentere en sommerhjælpepakke på 1,6 milliarder kroner, der skal stimulere dele af dansk økonomi. Det erfarer Berlingske.

Hjælpepakken er rettet mod kultur- og oplevelsesøkonomien, der – ligesom store dele af samfundet i øvrigt – har været hårdt ramt af coronaudbruddet og de efterfølgende nedlukninger.

Regeringens udspil skal efter præsentationen, som finder sted klokken 12.30 i Finansministeriet, forhandles med Folketingets partier.

Ifølge Berlingskes oplysninger kommer den nye sommerhjælpepakke som en del af udfasningen af allerede eksisterende hjælpepakker, fordi samfundet de kommende uger og måneder forventes at genåbne stadig mere. En række hjælpepakker vil formentlig blive udfaset i slutningen af juni, og denne hjælpepakke skal som beskrevet være en økonomisk indsprøjtning til især oplevelsesøkonomien.

Hjælpepakken vil blandt andet indeholde penge til hoteller og restauranter. Også kulturlivet vil være omfattet, og tanken er, at eksempelvis museer kan sænke entreen, ligesom der også vil være flere billige togbilletter som eksempelvis DSBs orangebilletter og nedsatte færgepriser. Pengene vil især gå til København, som under pandemien har mistet enorme summer, fordi antallet af turister har været uhyre lavt.

Mona Juul (K) og Katrine Robsøe (R) har forud for oplægget fra regeringen udtalt til nyhedsbureauet Ritzau, at de håber, at der vil være en håndsrækning til rejsebranchen.

»Vi ved i hvert fald, at rejsebranchen virkelig er udfordret. Derfor skal der også findes en løsning på det område,« siger Katrine Robsøe til Ritzau.

Café-tilskud

DR Nyheder skriver, at der i forbindelse med sommerpakken vil blive afsat 50 millioner kroner i en pulje til restauranter og cafeer. Ifølge medier kan restauranter og cafeer i København, Aarhus, Odense og Aalborg således søge tilskud fra puljen. De kan få op til 50.000 kroner til afholdelse af arrangementer eller andre tilbud.

Tivolis administrerende direktør, Susanne Mørch Koch, har meddelt til Ritzau, at hun håber, at Tivoli vil være omfattet af regeringens hjælpepakke.

»Sidste år indeholdt sommerpakken nedsat entré, men dette var Tivoli ikke omfattet af. Det ønsker vi at være i år til en start, og så må vi se, hvilke initiativer pakken ellers kommer til at indeholde,« siger hun til nyhedsbureauet.

Allerede onsdag aften blev den omtalte sommerpakke budt varmt velkommen.

Jes B. Christensen, underdirektør for politik og analyse i Dansk Erhverv, skrev således på Twitter, at »turismen er enormt presset. Oplevelseserhverv er i knæ.«

»Dansk Erhverv glæder os til at komme længere ned i detaljerne i regeringens sommerpakke. 1,5 milliarder kroner er mange penge, og der er i den grad brug for hjælp til især København – lufthavnen, hoteller og restauranter,« lød det.

Peter Mark Lundberg, direktør i Dansk Teater, skrev desuden i en e-mail til Berlingske, at »det lyder lovende«:

»Teatrene åbner i morgen torsdag og sælger rigtig mange billetter lige nu. Desværre må vi fortsat kun spille for halve sale, og dér er halv pris på billetter ikke den store hjælp. Til gengæld frygter vi med bævren, hvad der sker, når vi kommer ind i sensommeren og efteråret, og feriepengene er sluppet op. Det er dér, vi som branche for alvor får brug for hjælpen, og det håber jeg virkelig, at udspillet tager højde for.«