Hun vil vælte Venstres spidskandidat i København og samle partiet

Interview Venstre i København har vraget partiets profilerede borgmester Pia Allerslev som spidskandidat. Partiets nye favorit vil have en »skarpere borgerlig, liberal linje«.

Bestyrelsen i Venstre København pegede tirsdag aften på Cecilia Lonning-Skovgaard som partiets nye spidskandidat frem mod kommunalvalget i 2017. Men den nuværende V-leder i hovedstaden, Pia Allerslev, går ikke af uden kamp, så medlemmerne skal i september stemme om, hvem der skal være partiets nye frontfigur.
Læs mere
Fold sammen

På Københavns Rådhus er de hos Venstre ved at lufte godt og grundigt ud inden kommunalvalget i 2017.

Bestyrelsen i Venstre København valgte nemlig enstemmigt tirsdag aften at vrage børne- og ungdomsborgmester i København, Pia Allerslev, som spidskandidat for partiet.

De 16 stemmeberettigede bestyrelsesmedlemmer, der var til stede på mødet i går, pegede i stedet på nuværende politisk ordfører for Venstre i Borgerrepræsentationen, Cecilia Lonning-Skovgaard, som hende, der skal lede partiet fremover i hovedstaden. Begge Venstre-kvinder holdt hver især et oplæg for bestyrelsen om deres visioner for København.

I mandags skrev TV 2, at flere kilder i Venstres bagland var utilfredse med Pia Allerslev, som har været V-spidskandidat i København siden 2008, pga. for meget »glamour« og »for lidt politisk substans« i hendes lederskab.

Men Pia Allerslev har ikke kastet håndklædet i ringen. Hun meldte nemlig ud tirsdag aften på sin facebookprofil, at hun fortsat ønsker at opstille som spidskandidat.

»Jeg har dog valgt at lade det være op til medlemmerne af Venstre i Kbh at beslutte hvem der skal være Venstres spidskandidat til KV17. Det sker ved Venstres opstillingsmøde til september,« skrev Pia Allerslev.

Artiklen fortsætter under facebookopslaget.

Valget af Venstres spidskandidat i hovedstaden vil derfor først blive afgjort efter sommerferien, når medlemmerne på et opstillingsmøde den 20. september skal stemme på én af de to kandidater.

Splittet i Venstre?

Cecilia Lonning-Skovgaard, er du blevet opfordret af bestyrelsesmedlemmer til at stille op som spidskandidat?

Ja. Der er nogle folk, der har sagt, at de synes, at det var en god idé.

Det er jo ikke hvem som helst, du i hvert fald indtil videre har vippet af pinden. Hvorfor tror du, at valget er faldet på dig frem for Pia Allerslev?

»Jeg tror, at bestyrelsen tænker, at jeg vil være bedst til at formidle samarbejdet, samle partiet og stå i spidsen for Venstre og det politiske projekt frem mod valgkampen næste år.«

Samle partiet - har I været splittet?

»Jeg tror ikke, at jeg vil sige, at vi har været splittet, men vi er en stor kommune, og der er langt fra de lokale foreninger ind til rådhuset nogle gange. Det er klart, at en gruppe med fuldtidsarbejdende folk har brug for en samling på, hvad der er den politiske retning. Og det kan man jo altid blive bedre til.«

»Skarpere borgerlig, liberal linje«

Formanden for Venstre i København, Lars Magnus Christensen, siger, at de begrunder valget af en spidskandidat med, hvad det er for en politisk linje, og hvad det er for nogle tanker, man har for København. Hvad er det for nogle tanker, du har om København, siden bestyrelsen har valgt at pege på dig?

»Jeg har sagt til bestyrelsen, at det er vigtigt, at vi har en lidt skarpere borgerlig, liberal linje med nogle tydelige mærkesager som både gruppemedlemmerne og vælgerne kan se og forholde sig til. Og så skal vi være skarpere på vækstområdet, erhvervslivet og på integrationsområdet.«

Og er det nogle tanker, som Pia Allerslev ikke har?

»Nej, det ved jeg ikke, om hun har. Vi blev jo delt op i går, så jeg overværede ikke hendes præsentation til bestyrelsen. Pia havde først en halv time inkl. votering, og så havde jeg en halv time bagefter foran bestyrelsen. Så vi overværede ikke hinandens præsentation eller spørgsmål-svar-seance.«

Ønske om luftforandring i V

Du har arbejdet sammen med Pia Allerslev i en del år. Har du talt med hende, efter hun blev vraget?

»Jeg har ikke talt med hende i dag. Men Pia var den første, jeg fortalte, at jeg havde tænkt mig at melde mig som kandidat.«

Hvad sagde hun til det?

»Det tog hun ekstremt cool og professionelt. Der var ikke noget der.«

Allerslev har siddet som leder siden 2008. Har du kunnet mærke, at der har været et ønske om luftforandring i partiet?

»Jeg vælger at tolke bestyrelsens opbakning som et ønske om fornyelse. Det er klart.«

Og har medlemmerne sagt til dig, at de gerne ser dig som spidskandidat for derved at få noget fornyelse i partiet?

»Ja. Jeg har fået rigtig mange søde tilkendegivelser af medlemmerne i Venstre København.«

Du fik ved sidste kommunalvalg 963 personlige stemmer. Pia Allerslev fik 13.903. Hvordan har du tænkt dig vinde dine medlemmers stemme, når Pia Allerslev og dig i et kampvalg i september skal afgøre, hvem der skal være partiets spidskandidat?

»Jeg har tænkt mig at snakke med medlemmerne og fortælle om mine visioner for Venstre i København, og hvordan jeg har tænkt mig at arbejde og samarbejde med baglandet, bestyrelsen og med gruppen. Og på den måde at starte rejsen frem mod november 2017.«